DEVENTER – De gemeente start deze week met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups met het middel Xentari. Dit is één van de manieren om te voorkomen dat de rups dit jaar voor overlast gaat zorgen.

Overlast door eikenprocessierups

Twee jaar geleden had Deventer veel last van de eikenprocessierups. In 2020 was de overlast gelukkig iets minder. Met name in de zomermaanden zorgt de rups voor jeuk en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. We verwachten dat de overlast dit jaar vergelijkbaar is met vorig jaar.

Bestrijdingsplan

Er is een bestrijdingsplan eikenprocessierups gemaakt. In het plan staan de meest gevoelige locaties en de juiste bestrijdingsmaatregelen. Door meldingen en monitoring heeft de gemeente een goed beeld van de locaties. Preventieve bestrijding gebeurt met twee biologische middelen. Bomen worden behandeld met Nematoden en Xentari.

Impact op andere insecten en rupsen

Om te zorgen dat alle rupsen worden geraakt met het biologische bestrijdingsmiddel, wordt de boom flink bespoten. De impact van de bestrijding op andere rupsen en insecten is klein.

Voorzorgsmaatregelen

Het bestrijdingsmiddel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Wel is er een kans dat de spuitnevel mogelijk huid- en oogirritaties kan veroorzaken. De irritaties nemen af na spoelen met water. Het is wenselijk om tijdens de werkzaamheden niet in de buurt van de spuitnevel te komen. Op drukke punten met veel fietsers en wandelaars worden daarom verkeersregelaars ingezet.

Actuele planning

De planning en andere informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan, is te vinden www.deventer.nl/eikenprocessierups. De planning wordt continue bijgewerkt. Bestrijding met Xentari gebeurt vooral overdag (tussen 7.00 ‘s en 19.00 uur).

Vorig artikelHervatting seizoenkaartverkoop: géén paniek voor verlengers!
Volgend artikelRein Baart nieuwe keeperstrainer eerste selectie