DEVENTER – Ondanks de inmiddels steeds verder doorgevoerde versoepelingen heeft evenementenbureau dEVENTer moeten besluiten de Deventer Boekenmarkt voor 2021 af te schalen naar scenario S. Een fysieke boekenmarkt met kramen in de Deventer binnenstad is daar helaas geen onderdeel van. In goed overleg met de gemeente en betrokken hulpdiensten zijn de scenario’s en opties besproken. Een openstad evenement zoals de Boekenmarkt komt helaas nog te vroeg dit jaar om al verantwoord en veilig te kunnen organiseren.

Vooral de drukte in de stad is een belangrijke afweging geweest in het besluit. Alle opties zijn uitgebreid bekeken en besproken. Ondanks een goed uitgewerkt plan inclusief afgesloten pleinen en tijdssloten voor bezoekers, is het potentiële bezoekers aantal te hoog om verantwoord in de binnenstad te kunnen huisvesten. Daarnaast is de kans zeer groot dat tegen die tijd het bij grootschalige evenementen nog steeds verplicht is om vooraf een corona test te doen bij elke bezoeker. Dit past volgens de organisatie niet in het toegankelijke karakter van het evenement.

In tegenstelling tot Deventer Op Stelten, wat vooralsnog in aangepaste vorm wél door kan gaan, is de Boekenmarkt veel minder schaalbaar. Het evenement komt juist tot zijn recht als er veel boekenkramen zijn, en de bezoekers lekker rustig kunnen struinen langs de kramen. In de afgelopen maanden is er gelukkig ook gewerkt aan uitbreiding van het aantal activiteiten. Er is een nieuwe programmalijn opgepakt waarin het boek en de taal centraal staat. Dit ‘festival’ wordt in de week van 26 juli tot en met 1 augustus bij diverse (culturele) organisaties in Deventer georganiseerd. Partijen als MIMIK, de Bibliotheek, productiehuis De Nieuwe Oost, de Deventer Schouwburg en Deventer Verhaal organiseren gedurende de week diverse (kleinschalige) activiteiten rondom taal, boeken en literatuur. Ook het bekende ‘Tuinfeest’ zal in deze week, zij het aangepast, plaatsvinden bij MIMIK.

Het programma van de aanvullende activiteiten zal eind juni bekend worden gemaakt via  http://www.deventerboekenmarkt.nl.

Daarnaast zal er ook een landelijke campagne worden opgezet om alle boekhandelaren van de Deventer Boekenmarkt in het zonnetje te zetten. Er wordt hard gewerkt aan een mooie campagne waarbij opgeroepen wordt in om de week rondom 1 augustus lokaal een boek te kopen bij hun eigen boekhandel in plaats van op de Boekenmarkt.

Evenementenbureau dEVENTer betreurt het ten zeerste dat dit besluit wederom genomen moet worden. Tegelijkertijd is er het besef dat de veiligheid en gezondheid van de bezoekers, deelnemers, medewerkers en inwoners van Deventer het belangrijkst is. Naast de nieuwe activiteiten voor dit jaar wordt er al uitgekeken naar 2022 waarin de Boekenmarkt naar verwachting in zijn volle ‘glorie’ door zal kunnen gaan. De Deventer Boekenmarkt, de Grootste van Europa, vindt dan plaats op zondag 7 augustus

Vorig artikelWie gaot fietsen op Vaderdag
Volgend artikelZomermarkt op ‘De Oorsprong’ op 13 juni