DEVENTER – De kenmerkende schoorsteen van de voormalige Coberco-melkfabriek in Deventer lijkt gered. De gemeenteraad maakt geld vrij om de schoorsteen te behoeden voor sloop en op te knappen. Onder meer Heemschut heeft actie gevoerd voor het behoud van dit stukje uniek industrieel erfgoed.

Eerder werden ook al honderden handtekeningen ingezameld door inwoners van Deventer die de schoorsteen voor de skyline van de stad willen behouden. De huidige eigenaar, Wieap Beheer, wil de schoorsteen slopen omdat ze niks met de schoorsteen kunnen.

De gemeenteraad heeft nu 150.000 euro vrijgemaakt om de schoorsteen van de huidige eigenaar over te nemen en op te knappen. Daarna kan de schoorsteen mogelijk ondergebracht worden bij de stichting Industrieel Erfgoed Deventer die zich altijd heeft ingezet voor het behoud. Heemschut heeft die stichting ondersteund bij deze strijd.

Vorig artikelBurgemeesters IJsselland bijeen over corona
Volgend artikelColumn Marcel Schoemaker: Kauwgom