DEVENTER – Tijdens de nationale collecteweek van KWF Kankerbestrijding (5 tot en met 11 september) wordt in Deventer weer huis-aan-huis gecollecteerd. Deventenaren die iets over hebben voor het goede doel kunnen op twee manieren doneren: contant, door munt- of briefgeld in de collectebus te doen. Of met hun telefoon, door een QR-code te scannen.

Hans-Erik Boeve, collecte-coördinator van het KWF-collecteteam in Deventer, is blij dat er dit jaar weer volop gecollecteerd kan worden. Door de coronacrisis was de landelijke opbrengst vorig jaar ongeveer een derde lager dan normaal: € 4,2 miljoen in plaats van € 5,8 miljoen.

1 op de 3 krijgt kanker

“We hopen dit jaar weer meer geld op te halen voor kankeronderzoek en -zorg”, zegt Hans-Erik Boeve. “Dat is hard nodig, want nog altijd krijgt 1 op de 3 Nederlanders kanker. Bovendien heeft de kankerzorg flink te lijden gehad onder de coronacrisis. Veel operaties zijn uitgesteld, diagnoses later geconstateerd. Voor al die patiënten is het belangrijk dat zorg snel weer op volle sterkte komt.”

Doneren via je mobiel

Alle inwoners van de gemeente Deventer kunnen tussen 5 en 11 september een collectant aan de deur verwachten. Behalve een donatie met contant geld kun je ook contactloos via een QR-code doneren. Die scan je met je mobiele telefoon. Je betaalt vervolgens veilig, anoniem en eenmalig via iDEAL.

In de bepaalde wijken van Deventer hebben de collectanten hun collectebus verruild voor een collectebord. Tref je een collectant met collectebord aan de deur, kun je uitsluitend met QR-code doneren. “Zij nemen geen contant geld aan”, legt Hans-Erik uit. “We doen dit bij wijze van proef. De verwachting is dat het contante geld binnen een paar jaar helemaal uit de collecte verdwijnt. Zo doen we vast wat ervaring op.”

Die trend ziet KWF nu al opkomen. In 2019 ontving het fonds landelijk nog € 377.000 aan digitale donaties, in 2020 was dit maar liefst € 1,5 miljoen.

Collectanten gezocht

Wil je ook helpen om zoveel mogelijk geld op te halen, aan de deur of via je mobiel? Het collecteteam in Deventer is nog op zoek naar collectanten. Meld je aan via www.kwfdeventer.org of info@kwfdeventer.org.

Vorig artikelFinalisten monumentenverkiezing Deventer bekend
Volgend artikelAsfaltonderhoud Herman Boerhaavelaan eind augustus