DEVENTER – Deventer is al heel lang de Koekstad. Maar net zo lang en misschien wel langer is Deventer de Boekenstad. Met een dit jaar aangepaste Boekenmarkt, maar vooral met al zijn antiquariaten en boekhandels. En natuurlijk zijn rijke drukkersverleden. De oudste actieve boekhandel is Praamstra. Al 128 jaar lang een begrip in Deventer. Op de tot nu toe bekende plek aan de Keizerstraat op de hoek met de Walstraat. Maar eigenaar Chrisjan van Marissing is daar bezig aan zijn laatste hoofdstuk voor de grote boekverhuizing.

Door Marcel Schoemaker

Als alles volgens schema blijft lopen, start de nieuwe zaak aan de kop van de Lange Bisschopstraat eind september. Op een plek die recht doet aan de rijke historie van Praamstra. Want daar waar modehuis Schräder jarenlang een zaak had, was al rond het jaar 1600 boekhandelaar en drukker Cloppenborgh actief. De trouwe klanten vragen natuurlijk regelmatig naar het moment van verhuizing. Alles lijkt in control bij Chrisjan. Vanaf begin september gaan alle boeken op de huidige locatie in kratten die voor de klanten zichtbaar blijven. De verkoop gaat gewoon door. Voor het transport van de bestaande boekenkasten en inrichting aan de Lange Bisschopstraat zijn ongeveer twee weken nodig. Met hulp van interieurbouwers en veel vrijwilligers. Jong en oud.

Voor Chrisjan is duidelijk dat hij ook op de nieuwe plek dezelfde ‘beleving’ wil creëren als aan de Keizerstraat. Chrisjan: ‘wij willen een cultureel podium zijn voor de stad. Met exposities, schrijvers en antiquariaat. Een speciaal aanbod waarvoor mensen uit het hele land nu ook al naar Deventer komen. Een aanbod dat ze in hun eigen omgeving niet vinden. Ook uitgevers helpen daarbij en gebruiken Praamstra graag als ‘uithangbord’. Op de nieuwe plek aan de kop van de Lange Bisschopstraat ziet Chrisjan de potentie: ‘Het wordt een mooie culturele hoek samen met Mimik, Eicas, Carlos, de Bibliotheek, gezellige terrasjes en natuurlijk Praamstra. Samen met onze trouwe klanten gaan we er iets moois van maken. Ik verheug me op het nieuwe hoofdstuk!’

Vorig artikelHans de Vroome benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Volgend artikelZoektocht nieuwe tegenstander Go Ahead na afmelding Rödinghausen