DEVENTER – In de week tegen Eenzaamheid (van 30 september t/m 7 oktober) wordt op vrijdagmiddag 1 oktober bij Wooncentrum Humanitas in Deventer de jaarlijkse ‘Grootouderdag’ georganiseerd. Ouderen maken dan samen met hun kleinkind een mooi bloemstuk, één voor zichzelf en één om weg te geven. In samenspraak met het Sociaal Team wordt ook een mooi bloemstuk weggebracht naar een oudere in de wijk. Initiatiefnemer van ‘Grootouderdag’ in Nederland, Charles Lansdorp (van Felini Foundation.nl) is deze middag zelf aanwezig en zal, in aanwezigheid van wethouder Rob de Geest, om 15.00 uur het startsein geven. Het belooft een fijne middag te worden met veel bloemen, gesprekjes en plezier.

Onderzoek wijst uit dat het percentage mensen dat zich eenzaam voelt groeit en dat eenzaamheid voorkomt bij alle leeftijdsgroepen. Langdurig gevoel van eenzaamheid kan leiden tot minder welzijn en zelfs tot nadelige gevolgen voor de persoonlijke gezondheid.

Iedereen kent gevoelens van eenzaamheid, maar er zijn ook bepaalde groepen die een verhoogd risico hebben op langdurige eenzaamheid. Dit zijn dan vooral mensen met een psychische kwetsbaarheid, mensen met een migratie-achtergrond, 85-plussers, jongeren tussen 15-24 jaar, gescheiden mensen, mensen met een beperking, langdurig belaste mantelzorgers en dak- en thuislozen.

De fractie van de PvdA in Deventer is vanaf het begin betrokken geweest bij de organisatie van deze middag. Minder eenzaamheid leidt tot meer geluk voor mensen, het voorkomen van eenzaamheid is van groot belang. Met deze middag hopen we hieraan een steentje bij te dragen.

Vorig artikelLancering Stadsmagazine Deventer WAAG(t) door burgemeester Ron König
Volgend artikelWoensdag 29 september opent Podium de Hip haar deuren