DEVENTER – Op zaterdag 16 oktober is de IJssel het toneel van een waar titanengevecht. De Deventer Sloeproeivereniging DaventrePortu – met ruim 150 leden de grootste sloeproeivereniging in Nederland – schrijft deze dag geschiedenis met een eigen sloeproeiwedstrijd op de IJssel.

Sloeproeien is een intensieve sport voor mannen en vrouwen die van een uitdaging houden. Het roeien in sloepen bestaat al honderden jaren en is inmiddels uitgegroeid tot een moderne sport. In Nederland roeien zo’n 250 teams zich regelmatig de blaren op hun handen tijdens trainingen en wedstrijden. Sloeproeien is een zeer boeiend schouwspel, waarbij de grote zware houten sloepen worden bemand door meestal 8 roeiers en een stuurman of stuurvrouw. Nu krijgt Deventer haar eigen bijzondere en unieke sportevenement; De IJsselslag 2021.

De IJsselslag is een race met een lengte van 17,4 km. Aan de eerste sloeproeiwedstrijd van DaventrePortu nemen 20 sloepen deel. Dat betekent dat er 180 mannen en vrouwen de slag op de IJssel met elkaar aan gaan. De start vindt plaats ter hoogte van de jachthaven van Deventer. Er wordt stroomopwaarts richting Zutphen geroeid. Net voor het pontje bij Gorssel komt het keerpunt en wordt er stroomafwaarts terug geroeid naar de jachthaven met de finish in de jachthaven. De slag om de IJssel is daarmee op elke plek langs de IJssel tweemaal in volle glorie te bewonderen. Als extraatje wordt er in de wedstrijd, vanaf de Wilhelminabrug tot aan de Spoorbrug, een ‘brug tot brug sprint’ ingebouwd en gaan met de finish in zicht nog ‘even’ alle remmen los! De sloep die dit stuk het snelst aflegt verdient een extra prijs.

Sloeproeien is een zeer fysieke sport en staat garant voor een heus spektakel waarbij de roeiers het uiterste van zichzelf vragen. De IJsselslag belooft dan ook een waar slagveld te worden. Voeg daarbij de vele mooie plekjes langs de IJssel en de toeschouwers hebben een fantastisch zicht om dit zwaar bevochten evenement gade te slaan.

Ga vooral kijken!

  • Wat: De IJsselslag 2021
  • Wanneer: Zaterdag 16 oktober 2021
  • Start: 12.30 uur
  • Einde wedstrijd: 15.00 uur