Het college van burgemeester en wethouders in Deventer bestaat uit vijf wethouders en natuurlijk de burgemeester. Iedere wethouder is verantwoordelijk voor een aantal onderwerpen en thema’s, maar een wethouder is ook verantwoordelijk voor een wijk in de gemeente. Wethouder Thomas Walder zit namens D66 in het college en is wijkwethouder van Colmschate-Zuid.

Wie is Thomas Walder?

Ik ben 37 jaar oud, van huis uit plantenbioloog en woon in Colmschate-Zuid met vriendin en twee jonge kinderen. Ik ben qua hobby’s nogal wispelturig. Een tijdje Frans geleerd, nu weer bezig met het roken van vis en groenten. Ik ben ook een groot liefhebber van auto’s en autotechniek, al staat er bij mij voor het huis slechts een 10 jaar ouwe Volvo. Naast mijn wethouderschap ben ik ook officier bij de Koninklijke Landmacht als reservist.

Waarom wilde je in de lokale politiek?

Ik ben gestart in de provinciale politiek. Dat vond ik heel interessant, maar elke keer als er een regeling bedacht werd voor bijvoorbeeld duurzame energie, landbouw of evenementen dacht ik: ja, leuk maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Daarvoor moet je toch echt bij de gemeenten zijn en daarom ben ik terecht gekomen bij de overheidslaag die het dichtst bij onze inwoners staat.

Als Sigrid Kaag belt voor een functie als staatssecretaris, wat zou je dan doen?

Jeetje. Ik zou vereerd zijn en het klinkt leuk maar dat is het lang niet altijd. Dit zijn haast onmenselijke banen die je volledig opvreten, inclusief je gezin. Overigens weet Sigrid Kaag volgens mij niet eens wie ik ben, dus de kans dat ze me belt lijkt me vrij klein.

Wat vind jij het mooiste aan de gemeente Deventer?

De ondernemerscultuur van het samenwerken. Dit straalt echt af op de stad en bijvoorbeeld ook op het toerisme. Neem nieuwe hotels als Finch of In Het Huis Van. Die zetten iets spectaculairs neer in de binnenstad. Ze maken daarmee niet alleen maar gebruik van de kwaliteit van de stad, ze voegen er ook wat aan toe. En dat doen we uiteindelijk met z’n allen, ondernemers en overheid. Daarom verlaten bezoekers aan Deventer de stad met zo’n goed gevoel!

Wat wil je voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen nog doen in en voor Deventer?

Ik zou het heel gaaf vinden om nog een waterstoftankstation te kunnen verwelkomen in onze gemeente. Maar je zit daar een beetje in een kip-ei-discussie. Zoiets komt niet van de grond zonder subsidie en daar zijn we samen met ondernemers naar op zoek. En dat komt steeds dichterbij…

Ben je trots op hetgeen je hebt bereikt de afgelopen 3.5 jaar als wethouder?

Oh jawel, maar niks van wat we bereikt hebben is volledig te danken aan mijzelf. Je kan als wethouder, laat staan als overheid, bijna nooit iets in je eentje bereiken. Je doet dit altijd samen met inwoners, bedrijven, organisaties, onderwijs etc.

Spaghetti of Boerenkool?

Spaghetti met een écht goeie Italiaanse bolognesesaus, minimaal drie uur pruttelen!

Auto of fiets?

Fiets! Ik doe bijna alles voor mijn werk met de fiets. Ik race kriskras de gemeente door en (zonder al het thuiswerken) fiets ik minimaal 100 kilometer per week. Dat houdt mijzelf fit!

Windmolens of zonneparken?

Het kan allebei, en misschien moet het ook wel allebei. Laten we daar vooral een goed gesprek met elkaar over voeren.

Popmuziek of klassiek?

Popmuziek – ik heb vroeger op alle grote popfestivals van het land gewerkt in de medische hulpverlening, voornamelijk drughulpverlening. Ik heb nog steeds wel als ik bepaalde nummers van artiesten hoor, dat ik me nog kan herinneren welke patiënten daarbij horen, haha…

Uit eten of thuis eten?

Weet je wat gek is? Ik heb voor mijn werk zo vaak vergaderingen en bijeenkomsten inclusief catering, dat toen mijn vriendin laatst voorstelde uit eten te gaan ik zei: “weet je wát me lekker lijkt? Gewoon zelf goed koken en eindelijk eens rustig thuis eten.” Burgerlijk hè?

iPhone of Samsung

Geen mening

Boek of E-reader

Ja, ik kies toch ouderwets voor een boek. Mijn jongste kind is 5 jaar, dus dat betekent dat ik het in de volgende zomervakantie voor het eerst in jaren weer aandurf om een goed boek mee te nemen op vakantie!

Zou je wederom wethouder economische zaken willen zijn na de gemeenteraadsverkiezingen?

Kom maar op!

 

Vorig artikelHuurauto’s vergelijken? Zo doe je dat!
Volgend artikelVerkeershinder tijdens examen verkeersregelaar