DEVENTER – MIMIK trapte de start van het Culturele Seizoen af met een exclusieve voorpremière van De Veroordeling! Voor vijf uitverkochte zalen werd op 31 augustus de rode loper uitgerold. In aanwezigheid van regisseur Sander Burger, scenarist Bert Bouma, journalist Bas Haan, acteur Mark Kraan, acteur Yorick van Wageningen en producent Joram Willink kon Deventer onder het genot van een drankje, nét iets eerder dan de rest van Nederland de film bekijken.

De Veroordeling gaat aanstaande donderdag 2 september in première en is vanaf dan dagelijks bij MIMIK te zien. De film verhaalt over de waargebeurde Deventer moordzaak, de strafzaak na de moord op weduwe Wittenberg in september 1999 aan de Zwolseweg. Haar boekhouder, Ernest Louwers, wordt aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. In eerste instantie werd hij door de rechtbank vrijgesproken, maar in 2000 werd hem een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd wegens de moord op mevrouw Wittenberg. Louwers beweert dat hij onschuldig is, waarop de media zich vastbijt in de zaak wegens mogelijk gemaakte fouten. Het is een van de langstlopende zaken uit de Nederlandse geschiedenis.

Over De Veroordeling Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van ‘de klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ’trial by media’ besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Hij gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

Over MIMIK MIMIK is Film + Theater + Café staat voor cultureel uitgaan met de garantie dat je geraakt wordt in het hart. Met vier filmzalen, een multifunctionele theaterzaal, een bar en een café zijn alle denkbare combinaties van cultuur, beleven en uitgaan mogelijk. MIMIK is dagelijks geopend van 10:30 – 00:00 uur. Films kun je bekijken vanaf €7,50.

Vorig artikelStadspenning voor Anjo de Bont
Volgend artikelPvdA Deventer wil Oude Skatebaan verbeteren