DEVENTER – Onder luid applaus ontvingen Martin Knaapen en Marcel Herms van Uitgeverij Petrichor vrijdagavond de eerste CultuurTalentprijs Deventer. De cheque ter waarde van euro 4000,-  werd uitgereikt door wethouder Carlo Verhaar.

Voor de CultuurTalentprijs waren drie kandidaten genomineerd: naast Uitgeverij Petrichor, kunstenaar Bart Koldewee en componist/producer/filmmaker Bastiaan van Vuuren.

Uitgeverij Petrichor (2018) is een initiatief van kunstenaars Martin Knaapen, Jeroen Diepenmaat en Matthias Kaljouw, en inmiddels een stichting opgericht door Martin Knaapen en Marcel Herms. Uitgeverij Petrichor is – zoals de initiatiefnemers het zelf omschrijven – een podium in boekvorm, waarbij de uitgaven een kunstwerk op zich vormen. Op een bevlogen wijze verbindt Petrichor (beeldend) kunstenaars, denkers en dichters. Het initiatief ademt idealisme. Samen maken en elkaar helpen, daar staat Petrichor voor.

De adviescommissie ziet een stijgende lijn in de kwaliteit van de uitgaven en waardeert Uitgeverij Petrichor als een aanwinst voor boekenstad Deventer, juist omdat Petrichor zich niet beperkt tot de traditionele functie van een uitgeverij als ‘doorgeefluik’ van het werk van anderen, maar daaraan overtuigend een heel eigen creatieve en artistieke component toevoegt. Petrichor weet ook interessante buitenlandse kunstenaars en schrijvers aan zich te binden. Daarmee wordt een internationale dimensie toegevoegd die uitstraalt naar het imago van boekenstad Deventer. De adviescommissie ziet in de ambitie een festival te organiseren, een mooie uitdaging om de uitgeverij ook een fysiek podium te bieden en zich daarmee nog meer te manifesteren in Deventer.

De prijs is  ter beschikking gesteld door de Deventer Cultuurclub, Stichting Jeannette Hollaarfonds, Stichting Rudolf H. Schmidtfonds, Stichting Erven Witteveen en Stichting Wesselings-Van Breemen. De organisatie is in handen van Kunstcircuit Deventer.

Vorig artikelSpeelgoedmuseum feestelijk heropend!
Volgend artikelKunstcafé: De deuren gaan weer open