Iedereen gaat een keer dood, al zit zo goed als niemand daarop te wachten. Toch gaat het een keer gebeuren. Het is dan ook maar beter om hierop voorbereid te zijn. Met behulp van een uitvaartverzekering kan dit. Hierbij kun je namelijk precies aangeven hoe je wilt dat je uitvaart eruit komt te zien, wat je uiteraard ook kunt bespreken met je nabestaanden. Desondanks zal je door zo’n polis af te sluiten nadat je eerst een uitvaartverzekering vergelijken hebt gedaan, het je nabestaanden een stuk eenvoudiger maken. Zij hoeven immers geen uitvaart meer te plannen, want dat heb je zelf al gedaan met de onderstaande tips.

Crematie of begrafenis 

Wil je gecremeerd of begraven worden? Dat is toch wel de belangrijkste vraag bij het plannen van een uitvaart. Crematie is in de loop der jaren steeds populairder geworden. In feite hebben crematies de afgelopen vier jaar de begrafenissen overtroffen en experts verwachten dat de crematies in de toekomst nog veel populairder zullen zijn. Het voordeel van crematie is dat het veel goedkoper is en dat je het stoffelijk overschot kunt verspreiden waar je maar wilt. Toch is het natuurlijk alsnog mogelijk om te kiezen voor een begrafenis. Dit is echt een persoonlijke keuze, dus beslis zelf of je liever gecremeerd of begraven wilt worden.

Uitvaartdienst

Het plannen van je uitvaartdienst zal zeker leuker voor je zijn om te doen als je nog leeft want als je weg bent, zijn de keuzes niet aan jou. Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, weet je familie al veel van de andere details die begrafenissen met zich meebrengen. Nu kun je beslissen of je een grote dienst in het uitvaartcentrum wilt of een kleine dienst bij het graf en later een herdenkingsdienst. Je kunt voordrachten van je favoriete dichters en schrijvers kiezen en het soort muziek dat je graag wilt spelen. Het is je eigen uitvaartdienst, dus bepaal zelf wat je precies wilt.

Overlijdensbericht

Wil je bepalen hoe de wereld je leven ziet als je er niet meer bent? Schrijf dan uw eigen overlijdensbericht. Het zal het laatste literaire document van je leven zijn, maar alleen als je kunt bepalen wat er staat. Dit kan als persbericht naar je lokale krant of naar vakbladen in je professionele branche worden gestuurd. Natuurlijk kan het ook gebruikt worden in een bericht dat je nabestaanden naar je familie, vrienden en kennissen zullen sturen.

Bespreken 

Het zou een slecht idee zijn om niet met je dierbaren te praten over je plannen voor je laatste buiging. Bespreek alle bovenstaande zaken en wat je wensen zijn. Ze kunnen je zelfs helpen om veel van je wensen te vervullen als je ze niet alleen kunt beheren. Nu heb je de tools om het verdriet van je dood te omzeilen door een kans te creëren voor je vrienden en familie om je leven met vreugde te vieren, niet gehinderd door de wolk van verdriet en begrafenisdetails die ze misschien overweldigend vinden bij een uitvaart.

Vorig artikelPvdA Deventer wil Oude Skatebaan verbeteren
Volgend artikelBewoners van de Worp gaan op de Westelijke IJsseloever passen