DEVENTER – Edo Zeën heeft in de afgelopen 55 jaar honderden kinderen en (jong) volwassenen de fijne kneepjes van het judo geleerd. Niet alleen in Deventer maar ook in de omliggende dorpen werd een judomat neergelegd. Zo hoefde niemand ver te reizen om een leuke judoles te volgen. Kenmerkend voor de lessen is dat de leerlingen door zijn inzet en inzicht van het  judo, judo niet alleen als vechtsport kennen.

“Judo is meer”, vertelt Edo altijd. Een manier van leven en vooral een manier om met respect met de ander om te gaan. Ook kan judo door iedereen worden beoefend. Kijk naar dat wat je kan, is zijn motto. Dat heeft bij velen de ogen geopend. En judo mag ook heel erg leuk zijn.  Dat bleek wel tijdens de vele judo evenementen met heel veel leuke onderlinge wedstrijden. Voor iedereen was er een 1e, 2e of 3e prijs. Show en spektakel mochten niet ontbreken. Deze shows, vaak met een optreden van een Samourai, staan bij velen in het geheugen gegrift. De deelnemers aan het judo evenement maakten zelf ook altijd deel uit van de show en het spektakel. En zelfs nu staan her en der ook bij ouderen de bij de jeugdwedstrijden gewonnen prijzen nog in de kast. Voor de jonge kinderen is de les van Edo altijd een feest.

Een manier om je energie op een goede manier kwijt te raken. En nog iets leren ook. Als judoleraar het overzicht blijven houden over zo’n over de judomat krioelende hoop kinderen is een kunst. Die kunst beheerst Edo als geen ander. Maar ook aan een loopbaan als judoleraar komt een einde. Op 30 september heeft Edo zijn laatste actieve judo les gegeven. Bij deze les waren ook een aantal oud leerlingen, senioren, aanwezig om hun sensei (leraar) te groeten. Misschien heeft u ook het reclamevliegtuig met een dankwoord aan Edo boven Deventer zien vliegen afgelopen donderdag. Het judo zal Edo niet los laten. Het promoten van zijn geliefde sport en het activeren van oud en jong zal in de komende jaren bij hem centraal blijven staan.

En uiteindelijk kijken velen die les van Edo hebben gehad er met heel veel plezier op terug.

Vorig artikel‘s Werelds eerste volledig recyclebare matras komt uit Deventer
Volgend artikelPlato heropent winkel in een ruimer pand