DEVENTER – Afgelopen zomer kondigden twee van de langst bestaande Deventer antiquairs aan ermee te stoppen. Boekenliefhebbers in de stad, maar ook op landelijke boekensites, liet het wegvallen van Papyrus (Nieuwstraat) en Gedrukt & Geknipt (Kleine Overstraat) niet onberoerd. Beide hebben inmiddels een toekomstplan klaar.

Door: Bastiaan Mokkink

Wouter Waagmeester van Papyrus bevestigt dat zijn veertig jaar bestaande tweedehands boekenwinkel deze maand een ‘doorstart’ maakt. “We hadden eerst het voornemen met pensioen te gaan, maar maakten uiteindelijk de keuze om de winkel alleen nog op vrijdag en zaterdag open te houden.” De hele zomer had hij zijn forse aanbod in de diepe winkel te koop met een korting van zestig procent. Waagmeester: ”We gaan nu verder met een kleinere winkel. De pandeigenaar heeft halverwege een nieuwe achtermuur geplaatst. Misschien voor bewoning of voor een tuin, de bestemming is nog niet zeker.”

Bij ‘Gedrukt & Geknipt’ in de Kleine Overstraat zorgen Toos en Goos Gӧrtemӧller op een andere wijze voor het behoud van het sterke merk ‘Deventer Boekenstad’. “Deze week is onze opheffingsuitverkoop gestart. Elk boek is nu te koop met een korting van vijftig procent”, vertelt Goos Gӧrtemӧller. Na een kwart eeuw willen hij en zijn vrouw met pensioen. Wel heeft hij een opvolger klaarstaan, die in 2022 onder een andere naam boeken zal combineren met vinylplaten. Veel kan Gӧrtemӧller er nog niet over kwijt, maar verheugend vindt hij het wel. “Het is fijn als er een goede winkelier in deze straat bijkomt, die gedeeltelijk de antiquariatenstatus in stand houdt.” Over de toekomst van zijn tegenoverliggende andere boekenpand, eigendom van horecafamilie Andrée, is nog geen definitieve bestemming bekend.

Gӧrtemӧller onderschrijft dat Deventer antiquariatenstad nog steeds heel levendig is, bijvoorbeeld door interessante niches als de curiosa-jeugdliteratuur van Bonbonboek, dat afgelopen jaar binnen de Walstraat verhuisde naar een ruimere locatie. Daarnaast ging Ziniz (Achter de Broederen) vorig jaar online verder.

Tot slot gaf de grote nieuwkomer Boekhandel Broekhuis onlangs in deze krant aan op eigen wijze ook nog eens een antiquairsteentje bij te dragen. Bedrijfsleider Eric Bol: ”In ons hoofdfiliaal in Enschede hebben we tienduizenden tweedehands boeken. Mensen kunnen die online bestellen en de volgende werkdag ophalen in ons filiaal aan de Lange Bisschopstraat.”