DEVENTER – Zaterdag 16 oktober verandert de IJssel in een sportief slagveld. 20 sloepen strijden dan om de trofee van de IJsselslag 2021. De IJsselslag is de eerste sloeproeiwedstrijd op de IJssel van de grootste sloeproeivereniging van Nederland, DaventrePortu. Een race met een lengte van 17,4 km waarbij de teams zich letterlijk de blaren op hun handen roeien. Met als extra de ‘brug tot brug race’, van de Wilhelminabrug tot aan de Spoorbrug, om de laatste energie er nog even uit te persen.

Sloeproeien is een zeer boeiend schouwspel, waarbij de zware houten sloepen worden bemand door meestal 8 roeiers en een stuurman of stuurvrouw. Met de IJssel als parcours en de stad als achtergronddecor is Deventer met de IJsselslag een bijzonder fraai evenement rijker.

Er komt het nodige kijken bij het organiseren van een wedstrijd op de IJssel – de IJssel is immers een druk bevaren route. Er moeten verschillende vergunningen verleend worden door gemeente en Rijkswaterstaat en de veiligheid op het water moet geborgd zijn. De reddingsbrigade moet paraat staan en moeten de nodige voorzieningen worden getroffen op het land met betrekking tot EHBO. Met de sloeproeivereniging in Zwartsluis is informatie uitgewisseld over de aanpak van een wedstrijd om te voldoen aan de richtlijnen van de FSN, de Federatie Sloeproeien Nederland. Op de dag van de wedstrijd zelf moeten de sloepen met een speciale kraan in en uit het water gehaald worden en is er een grote tent nodig om iedereen onderdak te bieden.

Tel daar douchefaciliteiten, horecavoorzieningen en parkeergelegenheid bij op. Kortom er komt ongelofelijk veel kijken bij het organiseren van de IJsselslag. Alle 150 leden van DaventrePortu zijn dan ook opgetrommeld om dit evenement tot een mooi succes te maken.

De IJsselslag wordt een terugkerend evenement met meer sloepen en meer deelnemers. DaventrePortu hoopt dat de race wordt opgenomen als officiële wedstrijd die gaat mee tellen voor het landelijke klassement. De IJsselslag 2021 begint weliswaar klein maar met veel ambitie richting de toekomst.

Het belooft een mooie dag te worden, helemaal als de weergoden ons goed gezind zijn. Kom dus vooral kijken naar de eerste IJsselslag van DaventrePortu.

Vorig artikelPlato heropent winkel in een ruimer pand
Volgend artikelVan 4 t/m 8 oktober is de Week van de Toegankelijkheid