DEVENTER – Op het Broederenplein was het afgelopen tijd ‘stuivertje wisselen’ bij zes winkelpanden. Precies 35 jaar nadat een afzichtig parkeerterrein glans kreeg door een nieuwbouwcomplex met meubelgigant Resink, C&A en enkele ketenzaken, is na enkele zieltogende jaren het plein nu als herboren.

Door Bastiaan Mokkink

Zaterdag vertrok Havekes – sinds kort Sleutelservice Versluis – na een halve eeuw Nieuwstraat richting het pand van kleding/sneakerzaak Patti, op het grensstukje tussen Broederenplein en Engestraat. “Oud-Eigenaar Jemuel Patti wilde na vijf jaar iets anders. Voor ons geldt dat deze locatie beter voldoet aan alle wensen die we hebben”, zegt eigenaar Dennis Versluis vlak voor de opening, terwijl hij met een kitspuit de laatste gaten dicht.

AMI kappers werd vorig jaar eigenaar van de gehele winkelstrook rechts van Dirk van den Broek, waarna dit gedeelte opbloeide. Allereerst kwamen rechts van AMI een Domino’s Pizza en onlangs Ivy Haircare, de ‘stenen winkel’ van de webshop van het AMI-keten. Links van AMI opent eerdaags een onbemande ‘contantgeldwinkel’ van Geldmaat, de alliantie van de drie grootste banken. Een van de bouwvakkers verklaart: “We plaatsen hierbinnen acht geldmachines, bestemd voor burgers en ondernemers.” Tegenover AMI zat jarenlang esoterische boekhandel Ziniz in een pand dat onlangs de oorspronkelijke woonfunctie terugkreeg.

Links van de Dirk zit sinds twee jaar de Duitse nonfooddiscounter Kik, met als linkerbuur de vrij nieuwe spoedtestwinkel van Spoedtest.nl. Hoewel op internet de winkelruimte te huur staat, ontkracht binnenstadsmanager Peter Brouwer een eventueel vertrek: “De vraag naar deze zaak is er nog altijd. Sterker nog, ze overwegen een tweede Deventer vestiging te openen.”

In de twee panden rechts van Dirk van den Broek opende gisteren online supermarkt Flink het twaalfde filiaal. De formule: inspelen op de groeiende vraag naar snelheid en gemak, en de supermarktsector opschudden door dagelijkse boodschappen binnen tien minuten te bezorgen.

Woordvoerster Lindsey Davidson: “We hebben ‘riders’ die in een straal van een twee kilometer per e-bike tweeduizend artikelen uit deze magazijnwinkel afleveren. De bezorgkosten zijn altijd €1,80 en we hebben hetzelfde prijsniveau als traditionele supermarkten.”

Wie ontdekt dat de wijn of cornflakes op is, raadpleegt de betrekkelijk eenvoudige app en voor je het weet gaat de deurbel. Flink richt zich vooral op ‘young professionals’ en jonge gezinnen. Binnenstadsmanager Brouwer signaleert daarom vraag naar de flitsbezorgdienst, die in grote steden populair is: “Met de toekomstige woningen op het Roto Smeets-terrein en de omgekatte kantoorpanden aan de Verzetslaan, is dit een goede match.”

Vorig artikelBurgerweeshuis stopt caféconcerten
Volgend artikelFietswrakken worden opgeruimd en opgeslagen