“Deventer is hot, op dit moment”, weet Dick van der Burg. “Onze mooie stad mag zich verheugen in een enorme belangstelling van huizenkopers van buiten Deventer.” En dat zijn volgens de directeur van Thoma Post Makelaars niet alleen mensen uit het midden of westen van ons land. “Oók veel ínwoners van omliggende gemeenten, of bijvoorbeeld Twente, willen graag deze kant op komen.”

Door Rudy Brouwer

DEVENTER – “Onze stad heeft een goede geografische ligging, met een prima ontsluiting naar alle andere windstreken middels autosnelwegen en het openbaar vervoer. Het leefklimaat is hier bovendien anders, zo ervaren veel mensen”, merkt Van der Burg. “Deventer is een stad die door velen, na de eerste kennismaking, direct wordt omarmd als het gaat om de sfeer die er heerst.”

In Deventer is volgens de ervaren makelaar echter te weinig woningaanbod, omdat er de laatste jaren amper nieuwbouw is ontwikkeld. “We zijn een beetje uitverkocht als het om nieuwbouw gaat; processen zijn langjarig en ontzettend stroperig”, mokt hij. “We weten uit ervaring dat er vrij direct goed verkocht kan worden, maar de procedures vooraf en alle problematiek er omheen zijn traag.”

Thoma Post heeft momenteel twee nieuwbouwprojecten: Thuis aan de Welle en Hofwoningen Cellarius. ”Aan de Welle hebben we de kritische grens van het minimaal aantal te verkopen appartementen inmiddels overschreden en gaan we begin 2022 concreet aan de slag. Maar als we niet op korte termijn meer nieuwbouw krijgen, en er zijn genoeg locaties waar dat zou kunnen, dan blijft de huizenmarkt in Deventer, vrees ik, nog wel even vastzitten.”

Van der Burg is van mening dat zijn vak één van de leukste beroepen is. “Het werk is ongelooflijk veelzijdig: er is geen dag hetzelfde en je ontmoet telkens weer nieuwe mensen. Het is bovenal ontzettend leuk om dit werk in je eigen stad te kunnen uitoefenen. Ikzelf ben geboren aan de IJssel, notabene. Ik ben een groot liefhebber van onze stad en ik verkoop de stad met heel veel verve.”

De sympathieke Deventenaar stoort zich de laatste tijd wel eens aan de discussie over de rol van de makelaar in het biedingsproces. “Iedereen denkt: zo’n makelaar heb ik niet nodig; ik kan mijn huis zélf wel verkopen. Maar ik zeg, in alle bescheidenheid: wij kunnen altijd de béste koper vinden. Daar gaat het om. Maar ook om het hele proces, waarin je veel valkuilen kunt tegenkomen.”

“Het is echt nog wel een vak: makelaar”, lacht Van der Burg. “Het is iets waarvoor je wel degelijk doorgeleerd moet hebben. Als je al zolang meeloopt, heb je natuurlijk al heel wat voetstappen in Deventer gezet en ken je er letterlijk en figuurlijk de weg. Dat geeft ons de voorsprong, waardoor we een betrouwbare partner in het verkopen óf aankopen van een huis kunnen zijn.”

Vorig artikelDickens Festijn Deventer 2021 helaas afgelast
Volgend artikelOplevering 38 huurwoningen `Aan de Dijk` in de Rivierenwijk