DEVENTER – Jazzstad Deventer is op zijn retour. Los van hoe de coronamaatregelen zich ontwikkelen, bieden vier plekken in de horeca opeens jazz-optredens. Daarnaast komt deze muziekstroming ook al aan bod bij instellingen als de schouwburg, het Burgerweeshuis, de Fermerie en vooral de bibliotheek en Mimik.

Door Bastiaan Mokkink

Afgelopen zondag kende De Zwarte Silo, het voormalige Fooddock, een succesvolle start van de reeks Cantaloupe Jazzclub (foto). Wim Thijssen van de Stichting Jazzfabriek programmeert hier elke eerste zondagmiddag van de maand.

Morgenmiddag, zondag 14 november om 16:00 uur, wil restaurant De Heeren op Brink 72 het legendarische jazzverleden laten herleven van La Balance, dat vroeger op dezelfde plek zat. Dit café van wijlen Ger Kok en met onder andere de latere politica Caroline van der Plas achter de bar, heeft nog altijd een legendarische status onder jazzliefhebbers.

Heeren-eigenaar Hans Buitenhuis vroeg daarom zijn pianodocent en Deventer jazzveteraan Herman Wolters om weer eens als vanouds te spetteren. Wolters: “Ik was direct enthousiast en kom zondag onder de noemer ‘Jazztrio La Balance’ met het Deventer ritmetandem Koos Lonis en Erik Poorterman. Bij volgende edities hopen wij als basisband special guests uit te nodigen”, knipoogt hij naar vroeger tijden. Wolters onderschrijft dat tijden terug lijken te komen dat Deventer een echte jazzstad was en organisatoren als onder anderen Jef Koning en Jacques Magendans de gehele Nederlandse en Duitse scene en zelfs toppers als Chet Baker en Wayne Shorter strikten.

In de programmering van het nieuwe Club Chicago is ook plek voor jazz, zoals de maandelijks optredende groep de Thirsty Piano’s. Hun buren van De Hip deden mondjesmaat ook aan jazz en overwegen dit weer op te pakken. Eigenaar Fonz Scheepstra: “Als corona geen roet in het eten gooit, willen wij in het begin van het nieuwe jaar weer ruimte bieden aan jazzmuziek. De sfeer en omvang van ons kelderpodium leent zich daar goed voor.”

Vorig artikelHoreca sceptisch over nieuwe maatregelen (met beeld)
Volgend artikelGewonden na frontale aanrijding tegen boom