DEVENTER – Zoals elk jaar kijk ik ook dit jaar enorm uit naar de aankomst in Deventer. Het is traditioneel mijn laatste in Nederland en het is altijd een groot feest. Dolenthousiaste kinderen, pappa’s en mamma’s, opa’s en oma’s staan mij en mijn Pieten op te wachten. Het is voor mij de grande finale van een mooie tijd in Nederland.

Vorig jaar ging de intocht niet door vanwege corona. Dat is toen door de Deventer Sinterklaascommissie heel mooi opgelost; ze hebben een prachtige film gemaakt waarmee ik toch het gevoel had even bij de mensen in Deventer te zijn.

Corona is nog lang niet weg. Lange tijd leek het erop dat het goed zou komen met de intocht. Commissie en gemeente waren druk in gesprek over een veilige intocht.

Maar het ging toch weer mis, zoals we allemaal kunnen zien. En dit jaar zijn ook veel kinderen besmet. Dat raakt mij en mijn Pieten natuurlijk enorm. Ik heb daarom overlegd met mijn lijfarts en met de Pieten. Het was een moeilijk gesprek. Veel pepernoten werden gekraakt en uiteindelijk kwamen we tot een beslissing:

Lieve, lieve, lieve kinderen uit Deventer, pappa’s, mamma’s, opa’s, oma’s, ooms, tantes, neven, nichten, vrienden, burgemeester en wethouders en commissie. Wij zullen dit jaar geen feestelijke intocht in Deventer houden. We vinden het niet veilig, we willen niet dat mensen ziek worden doordat ze de aankomst hebben bijgewoond. Dat zou niet verantwoord zijn naar alle  mensen in de zorg die we nu zo hard nodig hebben en niet verantwoord naar  de mensen die wachten op zorg en nu niet geholpen kunnen worden. De aankomst die op 4 december gepland stond gaat niet door!

Misschien gaan we nog wel iets doen. Daar denken we samen met de commissie en de gemeente over na. Als we daar uitkomen, meldt de commissie dat via de website (www.deventersinterklaas.nl) haar Facebook pagina en via de lokale pers. Houd deze bronnen dan ook goed in de gaten.

Wij hopen dat jullie begrip hebben voor dit besluit. We hebben het volste vertrouwen dat we volgend jaar weer feestelijk aan zullen komen in Deventer.
Na twee jaar afwezigheid kijken we daar nu al een beetje naar uit.

Wees voorzichtig, blijf gezond,

Sint Nicolaas en zijn Pieten

Vorig artikelKerstmarkt in Diepenveen afgelast
Volgend artikelVrijwilligersprijs 2021 uitgereikt (met video)