Aan de straat met de toepasselijke naam Vleeshouwerstraat, waar naar eigen zeggen de beste ossobuco van Deventer wordt geserveerd, hangt de vlag uit: Restaurant Da Mario bestaat 40 jaar. Sinds 2001 zwaait Hisham Gewad hier de pollepel. “Het succes heb ik aan drie dingen te danken: mijn gasten, het personeel en mijn vrouw.”

Op zoek naar vrijheid

In 1981 werd de zaak gestart door Mario Lai. Gewad woonde in die jaren nog in Egypte en had nog niet van Deventer of Da Mario gehoord. Eind jaren ’90 emigreerde hij naar Nederland. “Ik ben weggegaan uit Egypte omdat ik vrijheid zocht. (…) Ik kon geen eigen keuzes maken in verband met de heersende cultuur, politiek en religie daar.” Na het volgen van verschillende opleidingen opende hij aanvankelijk lunchcafé Milano, maar de droom van Gewad was een eigen restaurant. De vorige eigenaresse Mirjam zocht in 2001 een zakenpartner. De puzzelstukjes werden snel gelegd.

Ongevraagde ‘hulp’ van internet

Sinds die overname kreeg de horeca steeds meer te maken met internet. Er verschenen blogs waarop restaurants werden beoordeeld, en die werden lang niet allemaal geschreven door agenten van de Michelingids. Boekingssites doken tussen vraag en aanbod en creëerden de mogelijkheid om commentaren achter te laten, gekoppeld aan sociale media. Niet alleen een internet- of sim only-abonnement vergelijken is tegenwoordig laagdrempelig, ook het naast elkaar leggen van horeca en het ventileren van de ongezouten mening werd schering en inslag.

Gasten uit België en Duitsland

Hisham Gewad profiteerde juist van de voordelen van het wereldwijde web, met onder andere een populaire facebookpagina. Bovendien: een artiest is zo goed als zijn laatste plaat, een gastheer zo goed als zijn laatste gast vindt. Volgens die filosofie staan kwaliteit en hoffelijkheid altijd op nummer één en maken negatieve recensenten weinig kans. Het succes is navenant: Da Mario ontvangt gasten uit heel Nederland, Duitsland en België. “Sommige groepen komen hier elk jaar terug met de boekenmarkt.” Deze zal komend jaar waarschijnlijk niet meer uitgedund worden zoals de afgelopen editie. Gewad ziet er nu al naar uit.

Familieman

Speciale aandacht reserveert de restaurateur voor zijn specialiteiten. Er is veel veranderd aan het interieur van Da Mario, maar het recept voor de ossobuco is al veertig jaar hetzelfde. “Je eet het nergens in Deventer zo lekker als hier.” Tot slot prijst de trotse eigenaar en familieman zijn personeel en echtgenote. “We hebben in totaal 30 werknemers met 18 verschillende nationaliteiten. Onze kok Ricardo is al 30 jaar bij ons. Het voelt een beetje als een familiebedrijf. We zijn heel hecht. Het succes heb ik aan drie dingen te danken: mijn gasten, het personeel en mijn vrouw.”

Vorig artikelWerkzaamheden Lebuinuspleinen gestart
Volgend artikelSyrische ex-asielzoeker opent tweede kledingherstelzaak