DEVENTER – Van 27 januari tot en met 2 februari 2022 wordt in Vlaanderen en Nederland voor de tiende keer de Poëzieweek gehouden. Met voormalig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr als ambassadeur en schrijver van het poëzieweekgeschenk. In Deventer haken de Bibliotheek en MIMIK samen aan en organiseren traditiegetrouw weer een gedichtenwedstrijd. Thema dit jaar: natuur. We spraken nu al met de juryvoorzitter. Om u alvast te inspireren tot het inzenden van een gedicht.

Door Marcel Schoemaker

Poëzie lijkt in de literatuur soms een beetje een ondergeschoven kindje. Hoe komt dat?

Je komt poëzie natuurlijk overal tegen. Ook op straat in Deventer waar mooie dichtregels op muren zijn te vinden. Maar daardoor zet je nog niet de stap tot het aanschaffen van een dichtbundel of het bezoeken van een dichtersavond, terwijl dat zo inspirerend kan zijn.

Zoals de nationale gedichtendag op 27 januari waarmee de poëzieweek 2022 start?

Zeker, het is natuurlijk bijzonder om je gedicht die avond op het podium van MIMIK te mogen voordragen. Te zien hoe er op wordt gereageerd. De erkenning krijgen. Ik heb van deelnemers uit eerdere edities gehoord dat het een doorgroeimoment was. En, altijd leuk natuurlijk, je ontmoet er andere dichters. Ook is er die avond ruimte voor een aanstormend muzikaal talent. Echt inspirerend allemaal.

Wordt er in het onderwijs genoeg aandacht besteed aan poëzie?

Steeds meer. We kennen bijvoorbeeld het project De Schooldichter waaraan ook in Deventer wordt deelgenomen en door Johanneke ter Stege, Deventer zanger en dichter, inhoud wordt gegeven. Op middelbare scholen is er budget voor culturele vorming. Daar worden ook workshops van gegeven. Bovendien is op de middelbare scholen deze gedichtenwedstrijd ook uitgezet. Met eigen prijzen en enthousiaste steun van docenten Nederlands. Het geeft een extra tintje aan de avond in MIMIK.

Gedichten ontmoet je in vele vormen: op wenskaarten, in rouwadvertenties, als reclametekst van middenstanders. Hier gaat het wat dieper.

We zien bij de gedichtenwedstrijd dat inzendingen sterk uiteenlopen. Van de meer ervaren dichters tot de dichters die nog niet zo lang bezig zijn. De intentie is dus ook belangrijk. Elke mening over een gedicht is arbitrair. Als jury proberen we open te staan voor alle gedichten ook al spreken ze je misschien niet direct aan. We laten ons graag verrassen.

Heb je voor lezers die enthousiast zijn geworden en misschien voor de eerste keer mee willen doen, al vast een paar tips?

Een gedicht en thema, dit jaar ‘natuur’, hoef je niet altijd te letterlijk te nemen. Denk vooral verder. En ook voor dichten geldt de kunst van het weglaten van woorden. Wees to the point. Verras de jury.

En tot slot: waarom zouden we dit keer mee moeten doen aan de gedichtenwedstrijd?

Voorop gesteld dat het lastig is om poëzie, de inzendingen met elkaar te vergelijken. Maar word je genomineerd dan kun je er best van uit gaan dat je iets goed doet. Bovendien is het gewoon zonde wanneer een mooi gedicht ergens in een la blijft liggen. En het een uitdaging om een gevoel, een observatie op papier te krijgen. Daarna is er de voldoening als het lukt en je letterlijk een podium krijgt. De jurywaardering is dan natuurlijk een extra bonus. Inzenden dus, we kijken er als jury met belangstelling naar uit.

Gedichtenwedstrijd Poëzieweek 2022

Alle informatie over de gedichtenwedstrijd en hoe je er aan meedoet, vind je op www.bibliotheekdeventer.nl  Je kunt uiterlijk tot 14 januari 2022 je gedicht inzenden.

De jury bestaat dit jaar uit:

Juryvoorzitter Wibo Kosters, dichter, schrijver en voormalig stadsdichter van Deventer

  • Robin Bleeker, Deventer stadsdichter en muzikant
  • Karijn Kats, copywriter, storyteller, journalist
  • Johanneke ter Stege, singer-songwriter, voormalig stadsdichter Deventer
  • Rolph van de Wouw, boekverkoper en antiquaar, boekhandel Praamstra
Vorig artikelKoekstad Radio ook tijdens de feestdagen met live programma’s
Volgend artikelSporen gevonden in Deventer woning: zijn ze van vermiste man uit Apeldoorn?