DEVENTER – Het protest tegen de kap van bomen in Deventer wordt steeds luider. Afgelopen zondag ging weer een nieuwe groep bezorgde inwoners de straat op om ‘bomenalarm’ te slaan en de bomen ‘een stem te geven’.

Ruim dertig bezorgde inwoners kwamen zondag op de been om de gemeente op te roepen te ‘kappen met kappen’ van gezonde bomen. Twee platanen op de Stromarkt, bij de bibliotheek, en acht reuzelindes op het Grote Kerkhof worden acuut bedreigd met kap. Er wordt nu ook gevreesd voor de bomen rond de Nieuwe Markt. Dat plein wordt ook op de schop genomen.

Klimaatalarm en bomenalarm
Bij het Deventer Klimaatalarm op de Brink werd zondag alarm geslagen voor het klimaat en de bomen. Na enkele speeches en muziek maakten mensen flink kabaal. Een aantal mensen had pannendeksels meegenomen die ze tegen elkaar aan klapten. Daarna liep een stoet naar de Stromarkt en het Grote Kerkhof om het Bomenalarm voort te zetten. De bedreigde bomen werden bordjes omgehangen. De bomen kregen een stem, met teksten als: ‘Ik heb een essentieel beroep’, ‘De longen van Deventer’ en ‘Ik zorg voor verkoeling.’

Een van de deelnemers van het bomenalarm: ‘De redenen die de gemeente aanvoert voor deze kap, vinden wij onbegrijpelijk. Het argument is vooral dat de bomen niet zouden passen bij de herinrichting van de pleinen volgens de architect. Er komen kleinere bomen voor terug, maar de meeste bedreigde bomen zijn gezond en kunnen nog zeker twintig jaar mee, volgens de Bomenstichting. Het behoud van bomen moet het uitgangspunt zijn. Zeker gezien de hogere CO2-opslagcapaciteit van grote bomen en de verkoeling tegen hitte.’

Meer verzet
Afgelopen tijd zijn veel tegengeluiden gehoord van verschillende omwonenden en inwoners van Deventer die in actie zijn gekomen. Al eerder kwam een andere groep inwoners in actie door middel van een petitie. Deze petitie wordt woensdagavond 1 december online aangeboden aan de raad. Tekenen kan nog via: kappenmetkappendeventer.petities.nl.

De Deventer Bomenstichting heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen. Half december geeft de Bezwaarschriftencommissie advies aan het College van burgemeester en wethouders.

Vorig artikelSamen delen met kerst! Kom dan nu in actie en doe met MIQA makelaars mee!
Volgend artikelCarbidschieten in buitengebied mag op oudjaarsdag