DEVENTER – Rond de jaarwisseling is het elektrische autodeelproject op de Zandweerd van start gegaan. Zo’n 12 bewoners delen gezamenlijk twee nieuwe elektrische auto’s. Samen elektrisch delen zorgt voor een mooiere wijk, minder uitstoot van uitlaatgassen, meer contact met je buurtgenoten én het kan ook nog eens voordelig zijn voor de portemonnee. Een mooi initiatief van buurtbewoners en zij hopen op ondersteuning vanuit de gemeente om het project voor de lange termijn mogelijk te blijven houden. Wil je weten of autodelen iets voor jou is? Of wil je in je eigen wijk iets opstarten? Op 12 maart tussen 14.00 – 16.00 uur kunnen we je daar meer informatie over geven.

Vanaf april 2021 is een groep initiatiefnemers geregeld bij elkaar gekomen om het elektrisch autodelen rondom de ‘Bandenspeeltuin’ de Zandweerd mogelijk te maken. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een samenwerking met OnzeAuto en staan er twee nieuwe Hyundai Kona’s klaar om gebruikt te worden door een besloten groep mensen. Het autodeelproject is interessant voor gebruikers die geregeld een auto nodig hebben of slechts incidenteel gebruik willen maken van een auto.

Mooiere wijk en goed voor het milieu

Een elektrische deelauto zorgt voor een vermindering van de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof en draagt bij aan een beter milieu. Daarbij zorgt één deelauto voor gemiddeld 6 vrije parkeerplaatsen. ‘We zien dat in de onlangs gestarte groep al vier gebruikers hun auto hebben verkocht of dat van plan zijn’, aldus de initiatiefnemers, ‘en minder auto’s betekent meer ruimte op straat voor groen en om te leven en te spelen.’ Een autodeelproject zorgt ook voor vermindering van het autogebruik, omdat gebruikers vaker de fiets pakken of gaan lopen.

Hulp gemeente nodig

Het project is op initiatief van een aantal bewoners opgezet, maar ze hopen op concrete ondersteuning van de gemeente om het project ook voor de lange termijn mogelijk te blijven maken en het project te laten groeien. ‘Tot nu toe hebben we alles op eigen kracht gedaan. Er is goed overleg geweest met de gemeente en zij zijn zeer enthousiast over het project.’ Ze merken tot nu toe echter weinig van de ambities die zijn opgenomen in de visie Duurzaam Deventer. ‘In die visie wordt gesproken over samenwerken met bewoners en om duurzaam handelen te bevorderen. Tot nu toe is dat bij woorden gebleven, concrete acties lopen vast via beleidsrichtlijnen.’

Nooit meer gedoe

Als je meedoet met het autodeelproject, hoef je je geen zorgen meer te maken over onderhoud, verzekeringen en de administratieve rompslomp. Alle ritten worden eenvoudig bijgehouden via een app en aan het einde van de maand ontvang je één factuur waarin alle kosten zijn inbegrepen. Je rijdt altijd in de nieuwste elektrische deelauto’s. En dat voor de kosten van een kleine compacte middenklasser. Zelfs voor langer gebruik voor bijvoorbeeld een vakantie zijn er mogelijkheden.

Weten of autodelen iets voor jou is? In je eigen wijk iets opzetten?

Natuurlijk leven er ook twijfels als je gaat autodelen. Hoe zit met de beschikbaarheid? En het gemak van een eigen auto? ‘Die twijfels hadden we zelf ook’, geven de initiatiefnemers aan. ‘Maar die namen snel af toen bleek dat er met enige flexibiliteit in de groep de beschikbaarheid geen probleem meer bleek te zijn. Daarbij denkt OnzeAuto hierin met ons mee. Als de groep groeit, worden er meer auto’s geplaatst.’

Wil je je aansluiten bij het project op de Zandweerd? Weten of autodelen iets voor jouw eigen wijk is? Kom dan op 12 maart tussen 14.00 – 16.00 uur langs bij de Speeltuin (aan de Everhard van Reijdtstraat) voor meer informatie. Er staan ook auto’s klaar om een proefritje te maken!

Scan de QR-code voor een bezoekje aan de website.