DEVENTER – Veel fietsen staan in schuren of garages te verstoffen, bijvoorbeeld na de aankoop van een elektrische fiets. We willen hem nog niet wegdoen, want wie weet komt-ie ooit van pas. Dit soort fietsen zijn welkom bij de fietsinzameling voor Oekraïne van Profile Riesewijk Deventer op Runshopping Center de Snipperling.

Door Bastiaan Mokkink

Binnen het afzetlint op het pleintje voor de grote fietsenzaak van Marc Riesewijk staat de collectie fietsen die mensen aanboden voor de tweehonderd Oekraïense vluchtelingen die zich de komende periode in Deventer vestigen. De fietsenwinkel repareert de tweewielers belangeloos en levert ze rijklaar af bij de opvanglocatie aan de Keulenstraat.

De maatschappelijk betrokken Marc Riesewijk zegt ‘gewoon graag iets voor een ander te willen betekenen’. Hij benadrukt dat de actie niets te maken heeft met zakelijk gewin. “We hadden zakelijk en privé al gedoneerd aan Giro 555, maar wilden graag nog wat extra’s doen. Toen kwam dit idee. Binnen een week zijn er al zeventig oude fietsen bij ons ingeleverd en het streven is alle tweehonderd Oekraïners er straks eentje te kunnen bieden.”

Ketting smeren

Door een fiets worden de Oekraïense vluchtelingen mobieler en kunnen zij geld besparen op het OV. Ook helpt een fiets om een eventuele integratie te bevorderen. Van de opvang aan de Keulenstraat naar het centrum of het station is het immers zeker een half uur lopen. Riesewijk: “Deze mensen hebben geen auto, en zonder een fiets kan je maar weinig in Nederland. Een fiets helpt vluchtelingen letterlijk op weg. Daarom geven we de ingeleverde exemplaren een opknapbeurt. Mooi is ook dat onze gepensioneerde fietsenmaker Jurjen weer even terug is, om als vrijwilliger mee te draaien bij dit opknapwerk.”

Met man en macht werkt de reparatieafdeling eraan om de inleverfietsen gebruiksklaar te maken. “Het is vaak een kwestie van de verlichting herstellen, een lekke band plakken of een ketting smeren. Het publiek kan hier nog steeds fietsen inleveren, totdat het aantal voldoende is”, verklaart een medewerker.

Buitenrand

Bij de opvanglocatie aan de Keulenstraat zijn ze erg blij met de fietsen. “Het is echt te gek dat Deventer bedrijven dit initiatief steunen”, zegt vrijwilliger Danny. “Denk naast deze fietsen bijvoorbeeld aan het installatiewerk van Aventus-studenten, de tweehonderd bedden die Auping wil doneren en KonnecteD dat maatwerktrajecten opstart om passend werk te vinden. Deze locatie ligt aan een buitenrand van de stad, dus het is heel fijn als er fietsen zijn.

Op de website https://www.deventer.nl/Oekraine-hulp staat precies welke vrijwilligers en welke spullen er op dit moment nog nodig zijn voor hulp aan de door oorlog gevluchte Oekraïners.

Vorig artikel36e Koekstadrit op zondag 10 april van start
Volgend artikelGratis mondkapjes en zelftesten voor minima