DEVENTER – Voor burgemeester Ron König en wethouder Rob de Geest is de IJsselloop samen met Dickens, de Boekenmarkt en Deventer op Stelten, één van de Big Four happenings in Deventer. ‘Evenementen als de IJsselloop brengen een stad tot leven’, zegt Ron König. De vijftiende editie van de IJsselloop maakt Rob de Geest trots. ‘Bij elke stad hoort een goede loop. De IJsselloop is niet meer weg te denken uit Deventer.’

Ron König en Rob de Geest kijken uit naar de IJsselloop. 7.000 deelnemers, 10.000 bezoekers. Een volle IJsselkade, een afgeladen Brink. ‘Door covid konden evenementen niet doorgaan’, schetst burgemeester König. Maar in coronatijd werd het volgens hem ook heel duidelijk dat het onder meer evenementen zijn die een stad tot leven brengen. ‘Het niet doorgaan van evenementen als de IJsselloop werd echt als een gemis ervaren.’

Vitaliteit en stadsmarketing
Beide bestuurders koesteren de IJsselloop om meerdere redenen. Rob de Geest: ‘De IJsselloop is een laagdrempelig evenement. Iedereen kan er aan mee doen. Schoenen en broek aan, en rennen maar. Het is ook ons-kent-ons. Als je loopt, word je door bekenden langs het parcours toegejuicht. De IJsselloop moet ook geen 7-Heuvelenloop of Dam-tot-Dam worden waar je amper meer kunt lopen omdat er zoveel deelnemers zijn. Hoewel de IJsselloop een groot event is, blijft het toch knus en toegankelijk.’ De IJsselloop past ook naadloos in het beleid van het stadsbestuur om mensen vitaal en gezond te houden. Rob de Geest: ‘Nog altijd is het best lastig om een grote groep mensen in de gemeente aan het sporten te krijgen. De IJsselloop is bij uitstek geschikt om met bewegen te beginnen omdat het zo laagdrempelig en dichtbij is. Mensen kennen elkaar en zeggen: oh, als die het kan, kan ik het ook. Meedoen werkt aanstekelijk.’ En de IJsselloop is ook pure stadsmarketing. Ron König: ‘Er is geen loop in Nederland met zo’n skyline. Waarbij je altijd de Lebuïnustoren als ijkpunt hebt. Al zit je stuk, het altijd is: daar bij die toren, daar moet ik heen.’ De IJsselloop doet ook veel voor de uitstraling van de stad Deventer. König: ‘Uit heel Nederland komen mensen hier hardlopen en concluderen allemaal: wat een fantastische stad is Deventer toch.’ Rob de Geest vult aan: ‘Ja, we maken met evenementen een goed bewaard geheim zichtbaar. Veel Nederlanders kennen Deventer niet of nauwelijks en raken mede dankzij de IJsselloop collectief enthousiast over de stad.’ Rob de Geest verbaast zich er ook altijd weer over dat het op De Brink en langs de IJssel tijdens de IJsselloop gewoon altijd vol staat met supporters. ‘Lopen voor eigen publiek, door het groen, langs de IJssel met altijd een geweldig uitzicht. De sfeer van de IJsselloop is uniek en heeft inmiddels een aanzuigende werking op lopers uit heel Nederland. Ik hoor best vaak mensen uit het land na afloop over Deventer zeggen: waarom ben ik hier nooit eerder geweest.’

Breedte- en topsport
Met wereldtoppers als Emma Oosterwegel, Thomas Krol, Carlijn Achtereekte en Sanne in ’t Hof heeft Deventer wereldtoppers in huis. Sport leeft in Deventer, maar de gemeente wil geen focus op alleen topsport. Ron König: ‘Maar die wereldtoppers heb je wel nodig. Toen Emma Oosterwegel gehuldigd werd bij Daventria, zag je heel veel kinderen die graag “Emma” willen worden. Topsporters zijn geweldige ambassadeurs voor bewegen en vitaliteit bij de jeugd. Maar wij vinden als gemeente de breedtesport minstens zo belangrijk. En dat is ook direct het mooie van de IJsselloop. De IJsselloop focust zich met de laagdrempeligheid juist op de breedtesport. Iedereen kan meedoen. Het is gewoon geweldig als je vlak voor de finish vermoeid die rottige laatste kilometer langs de IJsselkade loopt en dan hoort: Ron, je kunt het!’

Netflix of hardlopen
Ron König gaat zich inschrijven voor de 10 kilometer bij de IJsselloop. Rob de Geest gaat voor de lange afstand. Rob: ‘Ik loop gemiddeld twee keer per week. Met hardlopen maak ik mijn hoofd leeg. Maar soms kom ik ook wel eens thuis na het lopen en denk ik: hé, die ideeën moet ik toch eens even opschrijven. Ik merk dat als ik loop, ik me de hele dag fitter voel. Je kunt je hoofd leegmaken met Netflix kijken, maar hardlopen werkt ook goed.’ Voor Ron König is hardlopen ook relativeren en humor. ‘In een loop kwam ik eens CDA-politicus Jaap de Hoof Scheffer tegen. “Niet te veel naar rechts lopen Jaap”, riep ik. Rennen verbroedert ook.’ Beide gemeentebestuurders ervaren dat de IJsselloop ook binnen de gemeentelijke organisatie leeft. ‘Er doen altijd best veel collega’s mee.’ Los van het afgeven van de vergunningen, faciliteert de gemeente ook zaken als veiligheid en afzettingen, en denkt het actief mee met de organisatie. König: ‘We zijn blij dat het evenement eindelijk weer kan. In covid-tijd kon dat niet, maar een IJsselloop zonder publiek was ook geen IJsselloop geweest. Juist de sfeer langs de kant is zo mooi. Het is een evenement voor jong en oud. De IJsselloop is niet meer weg te denken uit onze stad.’

Vorig artikelHuldiging Olympisch Kampioen Thomas Krol op 19 maart
Volgend artikel36e Koekstadrit op zondag 10 april van start