SCHALKHAAR – Moet je wel of niet doorgaan met zo’n evenement, terwijl je drie weken geleden nog in een lockdown zat”, herhaalt commissielid Remko Schnitger (40) de vraag die de organisatoren zichzelf de afgelopen tijd hebben gesteld. “Ik denk dat mijn invloed dan is: oké, als we voldoen aan deze, deze en deze eisen, dan kán het. Ik ben niet zo van het op de rem trappen; ik ben juist van het wél organiseren. Dus misschien is dat wel mijn toegevoegde waarde: lef hebben om door te pakken.”

Door: Rudy Brouwer

“Het is denk ik vooral de ervaring die ik meeneem in de overleggen en in de keuzes die worden gemaakt”, zegt Remko, die twee jaar geleden toetrad tot de organisatie, maar door de gedwongen afgelastingen in 2020 en 2021 nog niet als zodanig in een groen jasje met z’n snufferd in de warme gloed van een Schalkhaars paasvuur heeft gestaan. “We hebben het heel serieus gehad over wel of niet door laten gaan. Of in een aangepaste vorm. Ik ben dan degene die zegt: we moeten volle bak gaan, óf helemaal niet. Niet er tussenin. Ik denk dat dat stukje lef wel wordt gewaardeerd.”

Remko woont inmiddels alweer tien jaar in Schalkhaar, als één van de eerste bewoners van de nieuwbouwwijk De Wijtenhorst. “Ik ben ooit bij voetbalvereniging Helios in Deventer begonnen met iets organiseren tijdens Oud en Nieuw. Dat verplaatste zich later naar de binnenstad: een aantal jaren bij Persee, je had ook nog de Golden Helm, de Tobbe. En ik organiseerde feesten rondom Koninginnedag en later Koningsdag. Al was dat illegaal, onder bruggen. Ik vind dat gewoon heel leuk om te doen, voor andere mensen, op het gebied van evenementen.”

Leuke dingen
Die passie is in 2019, direct na de fenomenale digitale editie op een groot scherm, ook de aanleiding geweest om toe te treden tot de organisatie van het Paasvuur Schalkhaar. “Ik vind het belangrijk dat er leuke dingen gebeuren in ons dorp. En ik wilde met mijn ervaring en expertise op het gebied van evenementen heel graag wat betekenen voor de gemeenschap. Dan kun je kiezen voor Schalkhaar Life of voor het paasvuur. Dat eerste dorpsfeest is groter en staat echt als een huis; het paasvuur is nog wat nieuwer. Ik denk dat het fijn is dat daar iemand met wat ervaring is aangesloten.”

“De huidige commissie heeft het een paar jaren geleden echt perfect overgenomen van de oude garde. Ze konden er zo inrollen. Draaiboeken stonden goed en met de leveranciers zijn goede afspraken gemaakt. Ik heb niet het idee dat ik later ben aangehaakt: ik ben onderdeel van de groep. Ik heb me bewust opgesteld als iemand die een beetje vanaf de zijlijn meekijkt en vooral input kan leveren waarop we kunnen verbeteren. Of wat efficiënter kan. Dat is gewoon voordeliger voor iedereen. Ik probeer er wel m’n stem in te hebben en daar staat de rest 100% voor open.”

Vogelschieten
De organisatoren willen dit jaar proberen het vogelschieten op zaterdag 16 april iets meer in de picture te zetten. “Dat we daar iets meer aanloop krijgen”, legt Remko uit. “Dat was altijd zo’n 120 man. We hopen dat we daar over de 150 tot 200 man gaan scoren. Dat er net even iets meer aanloop is en een wat breder publiek. Ik kom, net als mijn ‘buurman’ Ruben (Bumkens – red.) echt een beetje van buiten de bestaande groep. Wij brengen dus een nieuwe achterban, een nieuw netwerk aan buren en kennissen mee. Maar het idee is natuurlijk dat het paasvuur wel een dorpsfeest blijft.”

“Een ander ding dat deze editie van het paasvuur zeker gaat meespelen, is het feit dat we eigenlijk het eerste feestje weer zijn. We hebben door corona twee jaar met z’n allen thuis gezeten en hooguit een gezellige verjaardag gehad. Maar weer zo’n groot evenement, dat heeft heel lang stil gelegen. Het Paasvuur Schalkhaar is op zondag 17 april a.s. het eerste publieksfeestje dat er weer is in ons mooie dorp en in de omgeving. Ik denk dat dát ook wel een verschil gaat maken in de aanloop van bezoekers en de sfeer. Mensen hebben er extra veel zin in!”

Vorig artikelALDI Deventer opent nieuw distributiecentrum
Volgend artikelVerbouwing Brinkgarage gaat van start vanaf 28 maart