,,Mijn stem hoort gewoon een beetje bij de Adelaarshorst”, lacht Rob de Jong, die al stadionspeaker is sinds 2007. ,,Net zoals de lampen bij het stadion horen. Net zoals het gras er groen is. De spelers, dát is het enige wat elk jaar wisselt. Wij vrijwilligers zijn de stabiele factor bij GA Eagles. We worden gewaardeerd door de supporters, die dat zelf vaak ook al jaren zijn. Het geeft me altijd zo’n heerlijk familiegevoel als je hier het stadionterrein op rijdt. Dát gevoel wil ik meenemen naar mijn nieuwe programma Code Rood Geel op Koekstad Radio: een sfeer waarbij de luisteraar zich thuis voelt.”

Door Rudy Brouwer

DEVENTER – Rob is vanaf eind jaren zeventig nauw betrokken bij GA Eagles. ,,Vanuit de toenmalige Deventer Omroep heb ik de club altijd gevolgd. Met wedstrijdenverslagen en programma’s er omheen: Sport Plus en Time Out. Naast dat je supporter bent, raak je als vrijwilliger zó verknocht aan deze club. GA Eagles heeft ongelooflijk veel draagvlak, hoort écht bij de stad en heeft ook een heel belangrijke functie. Niet alleen voor veel inwoners, maar ook voor de beeldvorming van de stad zelf. Zeker in goede tijden weten veel mensen de naam GA Eagles te gebruiken om de stad te promoten.”

Entertainment
,,GA Eagles is sport, maar als je de club zou scharen onder entertainment, dan is dat natuurlijk een bedrijfstak waarin GA Eagles enorm hoog scoort”, meent Rob. ,,Er komen hier meer toeschouwers dan waar dan ook! Je vermaakt op de zaterdagavond of zondagmiddag heel veel mensen. Kijk eens nu we weer in de eredivisie spelen, wat voor een goodwill GA Eagles kweekt door het spel, door het stadion, door de supporters, door de sfeer. Onze club heeft in heel veel opzichten een heel goede naam in voetbalminnend Nederland: GA Eagles heeft écht een heel hoog aaibaarheidsgehalte.”

Doorgewinterd als Rob is: hij krijgt zelf nog meer dan eens kippenvel als hij tijdens wedstrijden in zijn omroephok bovenin het stadion zit. ,,Op momenten bijvoorbeeld dat er You’ll never walk alone wordt gezongen voor een overleden supporter”, legt de sympathieke stadionspeaker uit. ,,Of bij doelpunten die je niet verwacht, zoals dit seizoen thuis tegen Ajax. Voordat ik dan de welbekende goaltune aanzet, staan we in de radiokamer echt uitbundig te juichen en slaan we elkaar op de schouders. En als ik daarna de microfoon open zet, hoor je echt nog wel de emotie in mijn stem.”

Sfeer
Maar in de Adelaarshorst zijn het de supporters die de sfeer maken”, vindt Rob. ,,Natuurlijk zoek je als stadionspeaker wel naar een wisselwerking met de fans, maar als ik niet te verstaan ben na een doelpunt, dan is dat alleen maar schitterend. Want onze supporters zijn dan altijd zó enthousiast en door het dolle heen; meer heb je in het stadion eigenlijk niet nodig. Zo’n beetje feel good moet het nieuwe radioprogramma ook gaan worden. Geen uitgekauwde voor- en nabeschouwingen, maar een luchtige live uitzending, waarin onderwerpen voor en door supporters elkaar vlot opvolgen.”

Je kunt het nieuwe programma Code Rood Geel beluisteren vanaf 11 april a.s., wekelijks op maandagavonden tussen 19.00 uur en 20.00 uur op Koekstad Radio. Het lokale radiostation ontvang je via de JUKE app op je smartspeaker, in de ether op AM 675 of op internet via www.koekstadradio.nl/live, waar je bovendien kunt meekijken via de webcams in de studio van Koekstad Radio in Deventer.