DEVENTER – De gemeente Deventer doet mee aan een nieuwe proef om eikenprocessierupsen te beheersen. Op 10 locaties in Nederland wordt de proef uitgevoerd.

Een laan in het buitengebied van Deventer is 1 van de locaties waar methode ‘paringsverstoring’ afgelopen week is uitgevoerd.

Paringsverstoring is een milieuvriendelijke manier om preventief eikenprocessierupsen te beheersen.  Het grootste voordeel van deze methode is dat er geen negatieve effecten zijn voor andere soorten. Vanwege deze argumenten doet de gemeente mee aan deze proef.

Nieuwe bestrijdingsmethode eikenprocessierups

In 2020 is deze methode in Nederland op 8 locaties bij wijze van proef toegepast. Tijdens de vliegperiode van eikenprocessievlinders worden feromonen, sekslokstoffen in eikenbomen aangebracht. Hierdoor wordt de paring verstoord omdat de mannetjes de vrouwtjes niet meer kunnen vinden. En hierdoor worden minder vrouwelijke processievlinders bevrucht.

Minder nesten, minder overlast

Zonder paring worden eitjes niet bevrucht en komen er geen rupsen. Als gevolg hiervan wordt de overlast kleiner. Of de proef werkelijk succesvol is, wordt het veldonderzoek eind 2023 duidelijk.