BATHMEN – ,,Zo, dat zit er op’’, zei Gerard Veldwachter toen hij op dinsdag 26 juli uit de DAF vrachtwagen van Schoemaker Veetransport in Bathmen stapte. Na een dienstverband van ruim 40 jaar is hij wel toe aan zijn welverdiende pensioen. Hij denkt zelf zo’n 70.000 kilometer per jaar afgelegd te hebben, dus dat maakt dan alles bij elkaar een kleine 3 miljoen kilometer in de vrachtwagen en dan is het ook een keer mooi geweest. Henk Schoemaker, zijn vroegere baas bij het bedrijf dat al sinds 1930 veetransport verzorgt, zei: ,,Ik denk dat Gerard al wel zo’n kleine 50 jaar in ons bedrijf rondbanjert. Als jongen van 16 jaar was hij al elke zaterdag bij ons in de garage en ’s avonds ging hij al vaak met onze vader, voor hem Opa, mee kalveren ophalen bij de boeren. Dan mocht hij soms zelfs de vrachtwagen rijden, al had hij z’n rijbewijs nog niet eens. Ook in de vakanties was hij altijd bij ons te vinden.’’

Door: Evert van de Weg

Gerard had altijd al veel belangstelling voor autotechniek en volgde dan ook de middelbare autotechniek opleiding in Apeldoorn. Tijdens zijn diensttijd kon hij zich ook nog eens uitleven op tanks in een kazerne in ’t Harde.

Henk Schoemaker: ,,Hij heeft bij ons ook veel reparaties aan vrachtwagens gedaan. Hij kon erg aangebrand raken als hij per ongeluk iets raakte en er een spiegel of een opstapje afbrak. Dat was zijn eer te na en hij repareerde dat dan eerder dan dat wij het gezien hadden. Als de rekening voor het onderdeel vervolgens bij ons kwam wisten we toch wel wat er gebeurd was….’’

Al pratend met Gerard merk je dat hij hield van zijn vak, ook al was dat zwaar en moesten er vaak lange dagen gemaakt worden. Gerard: ,,Als je vroeger om zes uur ’s morgens op de veemarkt moest zijn moest je echt wel om één uur ’s nachts beginnen langs de verschillende boerderijen te rijden om de dieren op te halen. Nogal eens was je dan pas ’s avonds om zes uur thuis. Tegenwoordig kan dat natuurlijk helemaal niet meer met die tachografen. Overigens, ik heb me in al die jaren nog nooit verslapen.’’

Gerard heeft 39 jaar lang grote afstanden in Duitsland afgelegd om dieren te halen, die eerst naar Nederland vervoerd moesten worden maar vanaf 1998 naar een Duitse slachterij gingen. Gerard: ,,Dat begon door een overeenkomst tussen de indertijd in Deventer gevestigde slachterij Jansen – Sonnenberg en de Erzeuger Gemeinschaft uit Bad Bentheim. Ik kwam regelmatig bij zo’n 400 Duitse boeren tot aan Osnabrück toe, waarvan ik er dan per rit zo’n zeven of acht aandeed. Ik kon ze allemaal vinden en dat zonder TomTom!’’
Zijn andere vroegere baas Gerrit Schoemaker merkt daarbij op: ,,Hij beweerde altijd dat hij onderweg nooit aanlegde bij een horecatent, maar ondertussen wist hij wel precies waar je de lekkerste Bockwurst of Bratwurst kon krijgen….’’
Als je Gerard vraagt naar de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit zijn lange loopbaan, dan komen er twee zaken onmiddellijk bij hem naar boven. Gerard: ,,De meeste indruk heeft op mij gemaakt dat wij door boeren in Kootwijkerbroek met de hooivork werden nagezeten, omdat wij hun koeien in verband met de mond-en-klauwzeer uitbraak moesten ophalen.

Daarnaast herinner ik me nog heel goed hoe griezelig het was toen we in 1995 vee moesten weghalen uit het Gelderse rivierengebied vanwege de enorm hoge waterstand van de rivieren daar. De dijken waar we op moesten rijden waren helemaal slap geworden en bewogen gewoon mee met ons. Maar alles bij elkaar heb ik een prachttijd gehad!’’

Vorig artikelBridgen in Colmschate bij Bridgeclub Daventria
Volgend artikelHet Veteranencafé terug naar de dinsdagavond