DEVENTER – Dinsdag 20 september vindt in het Concertgebouw in Amsterdam de landelijke presentatie plaats van Judith Koelemeijer’s biografie van Etty Hillesum.

Op donderdag 22 september volgt de presentatie van haar boek in Deventer in de Lebuinuskerk, op uitnodiging van boekhandel Praamstra, het Etty Hillesum Centrum, het Etty Hillesum Lyceum en de Lebuinuskerk.

Door de samenwerking tussen deze instellingen komt de bijzondere betekenis van Etty Hillesum voor Deventer tot uiting. In een avondvullend programma vertelt Judith Koelemeijer over de 7 jaar onderzoek die zij naar Etty Hillesum heeft verricht om het leven van Etty zo goed mogelijk te doorgronden.  Leerlingen van het Vlier luisteren de avond op met muziek. Andere leerlingen lezen teksten voor van Etty en vertellen waarom die ze aanspreekt.

Over het boek

Ze werd nog geen dertig jaar. Maar wat ze schreef, is nog steeds een bron van inspiratie voor miljoenen. Haar dagboeken en brieven, die over de hele wereld werden vertaald en gepubliceerd, spreken nog altijd onverminderd tot de verbeelding. Maar wie was Etty Hillesum eigenlijk? Welke vrouw gaat schuil achter de mythe die anderen vaak van haar maakten?

Judith Koelemeijer volgde het spoor ver terug. Zij werkte de afgelopen jaren intensief aan de voltooiing van een meesterlijke biografie, gebaseerd op diepgravend onderzoek in binnen- en buitenland. Zij reisde van Westerbork naar Amerika, van Israël naar Polen, interviewde tal van mensen en deed vele verrassende ontdekkingen in archieven en op zolders.
In Etty, dat leest als een meeslepende roman, zet Judith Koelemeijer het korte en intense leven van Etty Hillesum op een glasheldere en aangrijpende manier in een nieuw licht.

Judith Koelemeijer – ‘Etty Hillesum, het verhaal van haar leven’
Verschijnt 20 september, 512 blz..

Boekpresentatie in de Lebuinuskerk in Deventer
Datum : donderdag 22 september 2022