DEVENTER – Volgens plan zal er op 4 mei 2023 weer een herdenking plaatsvinden van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Deventer. In 2022 stonden de burgerslachtoffers van oorlogsgeweld centraal in de herdenking.

Het 4 mei-comité wil in 2023 de omgekomen dwangarbeiders uit Deventer extra aandacht geven.

Ter voorbereiding doen we ook nu weer een oproep om ons te voeden met informatie. Nu over gedwongen arbeid voor de Duitsers door mensen uit Deventer. Over hun ervaringen in Duitsland, hun beslissingen over al of niet onderduiken, over de razzia’s etc.
Hoe waardevol kan het zijn om dwangarbeiders van toen hierover aan het woord te laten?
We beseffen dat ze inmiddels op hoge leeftijd zijn, dik in de negentig!

Verder zijn we op zoek naar personen die meer kunnen vertellen over slachtoffers. Velen kregen immers tijdens hun werk te maken met geallieerde bombardementen, anderen met honger, uitputting, mishandeling of besmettelijke ziekten. Hierbij zullen zeker ook doden zijn gevallen. We kennen al één dergelijk verhaal en zijn op zoek naar meer.

Ook verwanten van omgekomenen willen we graag spreken. We zijn benieuwd naar hun verhalen. Wellicht kunnen ze een schets geven van de impact van deze gebeurtenissen op hun leven.

U kunt hierover contact opnemen met Wim de Jong, lid 4 mei-comité. Zijn email is:  wimdejong9van10@gmail.com of info@4meideventer.nl .

Vorig artikelDe beste Hazes hits meezingen bij Boode in Bathmen
Volgend artikelLancering (voetbal)podcast ‘Het Mysterie van de Kampioensklok’