,,Alex is hier toentertijd gekomen om ons plein te vegen en schoon te houden”, herinnert Arjan Zanting, voorzitter van de winkeliersvereniging van Winkelcentrum Colmschate zich. ,,Nu, 25 jaar later, is hij als manager van het hele winkelhart de belangrijkste verbindende factor tussen onze ruim veertig ondernemers. Alex heeft zich op ons winkelcentrum onmisbaar weten te maken door zijn taken heel goed uit te voeren. Hij is nooit met één winkel bezig, maar doet altijd alles in het belang van het collectief.”

Door Rudy Brouwer

COLMSCHATE – ,,Wat mij opvalt aan Alex is dat hij met iedereen klikt”, vertelt Zanting over de jubilaris. ,,Hij plaatst mensen niet in een hokje. Dat maakt hem zo geschikt voor deze rol. Kijk, wij zijn ondernemers, dus we zijn soms wat eigenwijs. Je hebt vaak belang bij je eigen winkel en daarover bepaalde ideeën. Alex trapt dan nog wel eens op de rem, zo van: hoho, nu ga je voorbij aan het gezamenlijke belang. Vaak kan je dan met hem ergens in het midden eindigen. Dat is wel een kwaliteit van Alex. Hij heeft het respect dat dat wordt geaccepteerd; er wordt naar hem geluisterd.”

Schakel
,,Alex heeft geen kapsones, staat met twee voetjes op de grond en trekt nooit te grote schoenen aan”, looft Zanting. ,,En hij wil niet alleen een schakel zijn tussen de ondernemers onderling, maar ook tussen de ondernemers en de eigenaar van het winkelcentrum en tussen de ondernemers en de gemeente. Dat verbinden, daar is hij echt ontzettend goed in. Zijn takenpakket is verder heel breed: van opdracht geven voor het verwijderen van graffiti, signaleren als het mis gaat met fietsen parkeren tot vergunningen aanvragen voor events. Als er ergens iets is: Alex regelt het.”

Ook voor het winkelend publiek is Alex Hogeslag al 25 jaar een aanspreekpunt op Winkelcentrum Colmschate. ,,Hij is vaak fysiek en zichtbaar aanwezig”, weet Zanting. ,,Hij loopt rond op het plein en is voor iedereen makkelijk benaderbaar. Heel veel klanten herkennen Alex en spreken hem aan. En dan kan het gaan over dat er overlast is van fietsers of over een prullenbak die niet wordt geleegd. Je kan hem álles vragen. Dat maakt dat hij zo razend belangrijk is voor het succes van ons winkelcentrum. Door de aanwezigheid en inbreng van Alex is het er opgeruimd en veilig winkelen.”

Veiligheid
De voorzitter van de winkeliersvereniging benoemt specifiek Alex’ belangrijke rol en aandeel in de veiligheid. ,,We hebben een heel goed camerasysteem opgezet, een gouden greep. We hebben trainingen voor het personeel en omdát we er zo kort op zitten, hebben draaideurcriminelen dat rap in de gaten en denken ze: laten we Winkelcentrum Colmschate maar mijden. Hier moet je geen vals geld wisselen of wekelijks terugkomen om een fiets te stelen of voor een winkeldiefstal. Bij ons op Winkelcentrum Colmschate word je dan gewoon gepakt. Dat blijkt ook uit de cijfers.”

Naast dat Alex Hogeslag in Colmschate manager is, is hij ook de veiligheidscoördinator voor heel Deventer. ,,Hij kent alle winkelgebieden in de stad en verzorgt daarvoor het Keurmerk Veiligheid Ondernemers (KVO)”, legt Zanting uit. ,,Het kost gewoon veel tijd om zoiets te regelen. Alex geeft ook veiligheidscursussen en instructies over winkelcriminaliteit; daarin is hij gespecialiseerd. Wij waren één van de eerste winkelcentra in Nederland die dat keurmerk binnen haalden. Dat hebben we toen van de minister zelf uitgereikt gekregen en dat is echt wel een grote verdienste van Alex.”

Renovatie
Ook bij de grote renovatie van het Winkelcentrum Colmschate, vijf jaar geleden, had de nu jubilerende manager een heel belangrijke rol. ,,Daarin is Alex inderdaad een drijvende en verbindende kracht geweest”, bevestigt voorzitter Zanting. ,,De kleur van de steentjes, de breedte van de parkeervlakken, hoeveel prullenbakken komen er? Overal wordt over gepraat en overal is Alex van op de hoogte. Het is uiteindelijk Nieuwgeluk Real Estate, de eigenaar van ons winkelcentrum, die beslist, maar Alex heeft alle wensen van ons als ondernemers prima naar de eigenaar vertaald.”

,,We scoren absurd hoog in hoe klanten ons Winkelcentrum Colmschate beoordelen”, glundert Arjan Zanting aan het einde van ons gesprek. ,,Dat bereik je niet als je allemaal met je eigen winkel bezig bent. Je kunt het als ondernemers af en toe niet met elkaar eens zijn en dan is het fantastisch dat zo’n onafhankelijke manager als Alex, die geen persoonlijk belang heeft, helpt bij het tot stand komen van gezamenlijke afspraken. Ik kom zelden winkelcentra tegen waarvan ik denk: die hebben alles op hetzelfde niveau als wij. Zonder Alex hadden we dat nooit gered!”