DEVENTER – Maandag 24 oktober begint de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van De Schoon Familie. Leerlingen van maar liefst 19 deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat. Het is elk jaar weer spannend: welke scholen gaan er winnen?

Er zijn eigenlijk twee wedstrijden: één voor de scholen het buitengebied en één voor de scholen in de stad. In het buitengebied ligt immers veel meer blad, dat zou de wedstrijd niet eerlijk maken.

De leerlingen verzamelen (eventueel met hulp van ouders, team en omwonenden) het blad dat in die weken op straat en op de stoepen ligt. Ze mogen zakken met blad van huis meenemen, maar met de hele klas in de straten rondom de school gaan harken en vegen is ook een heerlijke herfstklus en levert heel veel blad op. De leerlingen doen het blad (uiteraard zonder zakken en ander afval) in de bladkorf.

Het is belangrijk dat het blad op straten, stoepen en pleinen wordt opgeruimd; daar kan het immers gevaarlijke situaties opleveren, vooral bij slecht weer.

Zorg voor de natuur

In de tuinen en parken mag het blad lekker blijven liggen, daar is het goed om de grond te beschermen tegen de kou en dient het als (warme) schuilplaats voor veel kleine dieren.

Om kinderen bewust te maken van het belang van bladeren in de natuur zijn er dit jaar extra spelelementen toegevoegd aan de wedstrijd.

Zo kunnen de leerlingen – op een veilige plek – een bladerbed maken waarin kleine dieren kunnen schuilen, een filmpje maken over het blad en de natuur of een spreekbeurt voorbereiden over dat onderwerp. Daarmee kunnen ze extra punten verdienen.

Finale

Op donderdag 3 november wordt het echt spannend! Dan vindt rond half één ’s middags de finale plaats  Om 12.30 uur wordt bij elke deelnemende school (voor de laatste keer) gemeten hoe hoog de bladberg is. Dat doet de bladambassadeur van de school samen met de bladpeilassistent. Natuurlijk is het de bedoeling dat tijdens deze spannende finale het hele team en alle leerlingen op het schoolplein staan.

Na een klein kwartiertje weten we dan welke scholen zich de trotse winnaars van de Bladbokaal 2022 mogen noemen!

Vorig artikelGo Ahead Eagles ziet zege in absolute slotfase uit handen glippen
Volgend artikelGriezelen met Halloween in winkelcentrum Colmschate