DEVENTER – Van half oktober 2022 tot half maart 2023 biedt Deventer tijdelijk crisisnoodopvang voor maximaal 184 vluchtelingen op rivierschip ‘Princess de Province’ aan de Pothoofdkade, ter hoogte van de Panoramaflat (‘Schippersflat’).

De druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel is onverminderd hoog. Daarom heeft het rijk alle veiligheidsregio’s dringend verzocht tijdelijke noodopvang aan te bieden voor asielzoekers. De Veiligheidsregio IJsselland (waar Deventer onder valt) heeft daarvoor een schip beschikbaar gesteld.

De gemeente heeft aanvankelijk gekeken of het schip in het havengebied kan liggen, maar de sluizen zijn te smal om het schip door te laten. Vervolgens is gekeken naar verschillende plekken langs de IJssel. De locatie aan de Pothoofdkade biedt mogelijkheden door de goede combinatie van technische voorzieningen (o.a. voldoende elektriciteit, opstap-kade). Daarop heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om gebruik te maken van het rivierschip voor de tijdelijke opvang voor asielzoekers.

Er komen momenteel veel vluchtelingen naar Nederland. Velen zijn gevlucht voor oorlogsgeweld. De meeste vluchtelingen komen aan, in aanmeldcentrum Ter Apel. Die locatie zit overvol. Omdat er te weinig andere opvanglocaties zijn, zoekt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) in het hele land naar tijdelijke locaties, ook in Deventer.

“De landelijke opvang van asielzoekers staat nog steeds onder zware druk”, zegt burgemeester Ron König. “Het college spant zich in om deze ongewenste situatie te helpen oplossen, omdat we het onverteerbaar vinden dat mensen onder erbarmelijke omstandigheden hun lot afwachten. De hulp en inzet van alle gemeenten is hierbij echt keihard nodig.”

De kosten voor de opvang van vluchtelingen en crisisnoodopvang worden betaald door het rijk. Direct omwonenden zijn vandaag geïnformeerd.

Meer informatie

Kijk voor de meest gestelde vragen en antwoorden op de pagina FAQ crisisnoodopvang vluchtelingen.

Vorig artikelDoe mee aan het onderzoek fietsparkeren
Volgend artikelCrematorium en uitvaartcentrum Steenbrugge sluit voor 2 weken de deuren