DEVENTER – Pub Put Ploert. Dat is de titel van de misdaadroman die oud-journalist Peter ten Cate (Deventer Dagblad/De Stentor, Dagblad Tubantia) heeft geschreven over de mysterieuze Deventer putmoord. Het boek vertelt het verhaal over de gruwelijke dood van de Deventer horecaman Tjalling Tjalkens, die vijf dagen voor zijn 29ste verjaardag op 12 december 1972 werd omgebracht in zijn eigen bardancing De Gildekelder (later Swingcafé de Elegast) aan de Brink 10.

De geboren Arnhemmer werd – pas na drie weken – met ingeslagen schedel opgetakeld uit de historische waterput in het midden van de dansvloer. Het betrof hoogstwaarschijnlijk een criminele afrekening met Tjalkens, die flink in de schulden (o.a. door gokken, leningen en belastingen) zat en ook zijn personeel (te) laat betaalde. In Deventer runde hij onder meer de horecazaken La Balance, de Kletshoek, Pub’70 en De Gildekelder, alsmede De Tor in Apeldoorn. ‘We hebben hem vermoord, de ploert. Kijk maar in de pub’ luidde het onheilspellende telefoontje, dat vader Tjalkens na de vermissing kort na middernacht kreeg…

De misdaadroman (160 pagina’s, inclusief vele nooit eerder gepubliceerde foto’s) werd zaterdagmiddag 19 november onder grote belangstelling gepresenteerd bij Boekhandel Praamstra in Deventer. Het boek gaat over de speurtocht van oud-rechercheur Arend Laning en -journalist Peter ten Cate, die een gezamenlijke missie hebben: de nimmer opgeloste en verjaarde putmoord 50 jaar na dato eindelijk zien te ontrafelen. De opmerkelijke informatie van de ex-politieman, die begin 2017 door puur toeval ‘explosieve kennis’ kreeg over de putmoord, vormde de directe aanleiding voor het schrijven van dit spannende misdaadboek. Het is een roman in het genre fiction, gebaseerd op een mixture van feiten en fictie. Uit piëteit en respect voor nabestaanden, maar ook ter bescherming van bronnen die per se anoniem wilden blijven, is een aantal namen door de schrijver bedacht.

Het eerste boek werd uitgereikt aan Will Laning, de weduwe van de inmiddels op 77-jarige leeftijd overleden ex-politieman. Ook Dolf van Soest, die het moordonderzoek destijds leidde, en Co van Amerongen, die er als eerste journalist begin 1973 in het voormalige Deventer Dagblad over schreef, kregen de roman cadeau.

Het boek is te koop en online te bestellen bij Boekhandel Praamstra in Deventer