DEVENTER – Na twee spannende weken is op donderdagmiddag 3 november rond half één van alle scholen voor de laatste keer de bladhoogte gemeten en bij elkaar opgeteld. Dit jaar deden 19 scholen mee aan de twee bladverzamelwedstrijden; één voor het buitengebied en één voor het binnengebied.  Wereldwijzer Okkenbroek en Adwaita (locatie Jacob van Deventerstraat) en hebben de wedstrijd gewonnen!

Afgevallen bladeren die niet worden opgeruimd zorgen voor veel rommel en soms zelfs gevaarlijke situatie in de buurt. Daarom is het fijn dat zoveel kinderen helpen met het opruimen ervan. Omdat in tuinen en parken afgevallen blad een prima meststof én een fijne, warme schuilplaats voor kleine dieren is, vragen we de kinderen alleen het blad van stoepen en straten te vegen.

Op alle scholen stond een bladkorf, die – als er een belletje komt van de school – telkens is geleegd door de collega’s van Het Groenbedrijf.

Winnende scholen bladverzamelwedstrijd

Voor de Wereldwijzer Okkenbroek is het de eerste keer dat ze de wedstrijd winnen. Een knappe prestatie, want de school is – met vijftig leerlingen – één van de kleinste uit de gemeente.

De locatie van Adwaita aan de Jacob van Deventerstraat is al jaren lang een vaste deelnemer aan de wedstrijd, en bijna altijd eindigt de school in de hoogste regionen.

‘Dit jaar hadden we wat extra spelelementen aan de wedstrijd toegevoegd’, vertelt Bram Damen van De Schoon Familie. ‘Het is belangrijk dat leerlingen weten hoe belangrijk het is dat het blad in tuinen en parken lekker blijft liggen, en alleen opgeruimd wordt van pleinen, stoepen, straten en fietspaden. Daarom konden ze extra “centimeters” verdienen door bijvoorbeeld – op een veilige plek – een bladerbed maken waarin kleine dieren kunnen schuilen, een filmpje maken over het blad en de natuur of een spreekbeurt voorbereiden over dat onderwerp. En ja, dat heeft dit jaar zeker meegespeeld in de uitslag!’

De winnende scholen kregen een bladbokaal, een tegoedbon van de lokale spellenwinkel en een egelverwenpakket.

Extra veel blad

Het blad valt vroeg dit jaar, dus is er heel veel blad ingezameld. De komende weken gaan Circulus en het Groenbedrijf hard aan het werk om Deventer, op de verhardingen, “bladschoon” te maken en zo te voorkomen dat het gevallen blad voor gevaarlijke situaties kan zorgen. U kunt een handje helpen.  Weten hoe? Kijk dan op de website van De Schoon Familie!

Vorig artikelSlaaphof – meer kennis geeft een beter advies
Volgend artikelZeldzame Rampjaar-prent in Museum De Waag