DEVENTER – De nieuw ingerichte Stromarkt is feestelijk geopend. Wethouder Thomas Walder heeft met het aanbrengen van de laatste klinkers, het plein officieel in gebruik genomen. Op de Stromarkt is veel ruimte voor wandelaars en fietsers. De auto is hier te gast.

Wethouder Thomas Walder: “Na het vernieuwde Grote Kerkhof is de Stromarkt nu ook opgeleverd. Lebuinusplein nummer 2 van de 3. En wat is het mooi geworden, een plein om trots op te zijn!”

Laatste bijzondere klinker in de Stromarkt

Wethouder Walder had de eer om de laatste klinkers in het plein te straten. Op 1 van deze klinkers is een metalen plaatje geplakt. Op straat zie je niets van het plaatje. Toekomstige aannemers of archeologen komen het plaatje zeker tegen.

Overzichtelijk plein

Ook dit plein is, net als het Grote Kerkhof, prachtig geworden. Een overzichtelijk plein en een mooi bordes voor de bibliotheek met een boom (Prunus) en groen. Ook de Kleine Poot, de verbinding tussen Stromarkt en Grote Kerkhof, heeft een metamorfose ondergaan. Hier is veel groen toegevoegd.

Deventer verhaal nog meer in kaart gebracht 

De herinrichting van de Stromarkt was voor de stadsarcheologen een uitgelezen kans om de historie van de Deventer binnenstad nog meer in kaart te brengen. Er zijn veel vondsten en ontdekkingen gedaan. Een waardevolle opbrengst voor de stad.

Betrokken bewoners en ondernemers

Een betrokken groep van 250 bewoners en ondernemers heeft vanaf het begin meegedacht over de ontwikkelingen van de Lebuinuspleinen. De regiegroep, een selectie van de groep van 250, had tijdens de uitvoering van de werkzaamheden Stromarkt en Grote Kerkhof regelmatig overleg met de projectleiding. Wethouder Walder heeft de regiegroep vrijdag in het zonnetje gezet.

Nieuwe Markt

In 2023 start de voorbereiding van de herinrichting Nieuwe Markt. Jan van Minnebruggen, architect van de Lebuinuspleinen, heeft voor de Nieuwe Markt ook al een schetsontwerp gemaakt.

Het schetsontwerp wordt nu omgezet naar een definitief ontwerp. Naar verwachting start de aanleg in de loop van 2023. Daarmee wordt de herinrichting van de Lebuinuspleinen afgerond.

Meer informatie

Lees meer over de ontwikkelingen van de Lebuinuspleinen op www.deventer.nl/lebuinuspleinen.