DEVENTER – Van woensdag 7 t/m zaterdag 10 december, Dag van de Mensenrechten vinden in Deventer diverse activiteiten plaats rond het thema Mensenrechten.

Op woensdag 7 december is om 16.45 u in het Etty Hillesum Centrum de aftrap met de theatervoorstelling “Hart vol eer” over familie eer, zedelijke eer en eerwraak binnen verschillende culturen. Het Studium Generale bij Saxion volgt op donderdag 8 december met het Engelstalige programma “Europe & Russia – What does the future look like?” over scenario’s voor de toekomstige betrekkingen tussen deze twee grootmachten. Hoe zien ze de toekomst in Rusland? En is de-escalatie mogelijk met een agressor en de grootschalige mensenrechtenschendingen?

Op vrijdag 9 december vindt op Paarse Vrijdag op het Etty Hillesum Lyceum locatie Het Vlier de Amnesty schrijfactie voor wereldwijd gevangen genomen mensenrechtenverdedigers plaats en gaan LBGTIQ Shelter City mensenrechtenverdedigers uit Zimbabwe en Turkije in gesprek met leerlingen. Eveneens op deze dag van 15.00-17.00 uur een bijeenkomst in het Etty Hillesum Centrum met vertegenwoordigers van Deventer organisaties en geïnteresseerden over de vraag hoe kinderrechten in Deventer beter verankerd kunnen worden.

Op zaterdag 10 december is het van 10.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek aan de Stromarkt mogelijk met de Amnesty schrijfactie brieven te schrijven aan  gevangen genomen mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Hierbij zijn er om 15.00 en 15.40 muzikale intermezzo’s van in Nederland verblijvende Oekraïense muzikanten op piano en viool.  ’S-Avonds verzorgt om 20:00 uur het van radio en tv bekende Syrische Qasyoun Trio  een optreden in de Bibliotheek. Zij spelen traditionele en moderne muziek uit Turkije en Syrië.          s‘ -Middags om 14:30 uur verzorgen de zussen Jawa Manla (ud) en Shaza Manla (qanun) uit dit trio een optreden bij Woon- en Zorgcentrum Humanitas in Keizerslanden en geeft drummer Modar Salameh een percussie workshop voor kinderen in de noodopvang Wittenstein in Borgele.

De activiteiten zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Deventer, de Deventer Cultuur Club, de Stichting Wesselings-van Breemen, de Stichting Erven Witteveen en de betrokken organisaties. Dit zijn: Amnesty International, Artius Humanitas, de Bibliotheek, het COA, het Etty Hillesum Centrum, het Etty Hillesum Lyceum, Saxion -Studium Generale, Time4You en Vluchtelingenwerk Deventer.

Vorig artikelFC Kluif opent voetbal cultshop in Deventer
Volgend artikelDeventer wil 300 flexwoningen bouwen