DEVENTER – De bodycam is een vast onderdeel van de uitrusting van de handhavers (boa’s) in Deventer. Bodycams zijn kleine camera’s die op de kleding van de boa’s geplaatst kunnen worden. Boa’s krijgen helaas te maken met onveilige situaties op straat, bijvoorbeeld als mensen agressief worden. De bodycams moeten bijdragen aan hun veiligheid.

Gemeente Deventer vindt de veiligheid van haar werknemers erg belangrijk. Daarom wordt er geld beschikbaar gesteld voor een pilot van een jaar. Als de pilot goed bevalt, worden de camera’s structureel ingevoerd.

De-escaleren

Boa’s hebben tijdens hun werk met veel verschillende mensen contact. Soms leidt dit contact tot onveilige situaties. Denk hierbij aan schelden, bedreiging en in sommige gevallen zelfs fysiek geweld. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een bodycam agressie kan voorkomen en dat het een de-escalerend effect heeft op situaties die uit de hand dreigen te lopen.

Hoe werkt het?

Een boa schakelt de bodycam in bij een onveilig voorval, bijvoorbeeld bij een belediging of als een situatie dreigend wordt. Wanneer mogelijk geeft de boa van tevoren aan dat de bodycam wordt aangezet. De bodycam staat gedurende de dienst op stand-by. Pas als de boa de opnameknop indrukt, worden de beelden opgeslagen.

Opslaan van de beelden

Als er beelden zijn gemaakt, worden deze automatisch na de dienst opgeslagen in een beveiligde (digitale) omgeving. De beelden kunnen niet op straat door de boa bekeken worden. De beelden worden automatisch na 72 uur verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om deze langer te bewaren. Als een handhaver slachtoffer wordt van agressie of geweld, kunnen de beelden gebruikt worden voor aangifte bij de politie. Ook kan de politie de beelden opvragen bij de gemeente.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de bodycams en het opvragen van beelden op www.deventer.nl/bodycams.

Vorig artikelBingo en kerstthee, vmbo leerlingen met opa’s & oma’s op De Marke
Volgend artikelLezing Henk van Baalen bij Veteranencafé op 20 december