DEVENTER – De Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken (HCDO) biedt vanaf mei 2023 in samenwerking met Endoor bij ROC van Twente een opleiding doktersassistente aan voor zij-instromers. Zij doet dit omdat er op termijn een tekort aan doktersassistenten in de regio dreigt.

Juist in deze tijd, waarin de druk op de huisartsenzorg hoog is, is het belangrijk dat praktijken kunnen rekenen op voldoende ondersteuning door doktersassistenten. Het is de bedoeling dat er in mei 7 tot 10 zij-instromers starten met de opleiding. De werving hiervoor is al gestart en loopt tot vrijdag 20 januari.

De opleiding start in mei en heeft een looptijd van 15 maanden. Iedereen van 18 jaar en ouder met een MBO diploma kan deelnemen. Als de opleiding met succes doorlopen is, ontvangen de deelnemers een officieel MBO niveau 4 diploma doktersassistent. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. “Het is een combinatie van theorie en stage lopen bij een van onze praktijken”, licht coördinator Mendy van Rooden toe. “De deelnemers gaan 1 dag per week naar school en werken daarnaast 16 tot 24 uur per week in de praktijk. De opleiding wordt volledig vergoed.”

Samenwerking ROC Twente

Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door Endoor bij ROC Twente. “Daar zijn we erg blij mee”, laat Mendy weten. “Zij hebben al ervaring met dit soort zij-instroomtrajecten en bieden kwaliteit. Daarnaast kunnen de deelnemers rekenen op begeleiding vanuit een stagebureau dat speciaal voor dit traject door de HCDO in samenwerking met ROC Twente wordt ingericht. Deelnemers kunnen dus rekenen op een goede begeleiding en goed onderwijs.”

Belangrijke functie

HCDO hoopt dat er veel belangstelling voor de opleiding is, want er zijn echt veel goede doktersassistentes nodig. “Het is een belangrijke functie in de huisartsenpraktijk”, onderstreept Mendy. “Ze hebben vaak het eerste contact met patiënten, maken de afspraken, geven advies, voeren kleine medische handelingen uit en helpen bij de administratie. Zij zijn het gezicht en de stem van de praktijk.”

De HCDO doet dan ook een dringende oproep aan iedereen die dit aanspreekt en hier enthousiast van wordt om zich aan te melden voor het leertraject. Dat kan tot vrijdag 20 januari via de website van de HCDO Spoedpost op de vacaturepagina: www.hcdo.nl/vacature/doktersassistent-in-opleiding-bbl/.