DEVENTER – Burgemeester en wethouders hebben besloten de crisisnoodopvang op een rivierschip aan de Pothoofdkade te verlengen tot half januari 2024.

De crisisnoodopvang zou daar aanvankelijk tot half maart 2023 blijven. Maar de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel is onverminderd hoog. Daarom heeft het rijk alle veiligheidsregio’s dringend verzocht kortdurende noodopvang voor asielzoekers te verlengen. Er komen nog steeds veel vluchtelingen naar Nederland. Velen zijn gevlucht voor oorlogsgeweld.

Ter Apel overvol

De meeste vluchtelingen komen aan in aanmeldcentrum Ter Apel. Die locatie zit overvol. Omdat er te weinig andere opvanglocaties zijn, zoekt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) in het hele land naar tijdelijke locaties, ook in Deventer.

“De landelijke opvang van asielzoekers staat nog steeds onder zware druk”, zegt burgemeester Ron König. “Wij blijven in Deventer zoeken naar mogelijkheden om deze ongewenste situatie te helpen oplossen.”

Gemoedelijke sfeer

König: “De crisisnoodopvang aan het schip verloopt voorspoedig. De sfeer is er gemoedelijk. Er is nauwelijks overlast gemeld bij gemeente of politie. Ook is een netwerk van mensen en organisaties ontstaan rondom de mensen op de boot. Zij ondersteunen met dagbesteding en willen dat de mensen langer in Deventer kunnen blijven.”

De kosten van de opvang komen volledig voor rekening van het rijk. Omwonenden zijn geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatieavond.

Vorig artikelKruiswegmeditatie in Broederenkerk
Volgend artikelGo Ahead Eagles speelt gelijk tegen FC Emmen