DEVENTER – Het Deventer Stadsfestival mag van de gemeente voor één keer en in aangepaste vorm in het Rijsterborgherpark plaatsvinden. Samen met de initiatiefnemer van het Stadsfestival gaat de gemeente nu uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Het festival is ooit ontstaan in het Rijsterborgherpark en groeide in de loop van de jaren uit tot een evenement met zo’n 12.000 bezoekers. In verband met dat groeiende aantal bezoekers werd het Stadsfestival verplaatst naar het evenemententerrein aan de Roland Holstlaan. Bekend was al dat dat terrein beperkingen kent in het bestemmingsplan voor een dergelijk evenement. Nadat 2 edities van het festival daar hebben plaats gevonden, is er nu dan ook een einde aan gekomen.

“Sinds vorig jaar zijn we samen met de organisatoren van het festival al op zoek naar een andere locatie, maar dat is nog best lastig”, vertelt wethouder Ilse Duursma (Evenementen). “Ik ben daarom blij dat we nu de mogelijkheden van het Rijsterborgherpark in kaart gaan brengen. Dat zullen we zorgvuldig doen, want Deventer koestert het Oude Plantsoen en viert ook graag een leuk feestje.”

In een eerste reactie zegt Maurice Endeman van Deventer Stadsfestival: “Wij zijn als organisatie ontzettend blij dat wij dit jaar alsnog ons festival mogen organiseren. De vele fijne reacties die wij hebben ontvangen naar aanleiding van het bericht dat het festival niet door zou gaan zijn voor ons nu extra motivatie om een enorm succes te maken van editie 2023.”

De eenmalige terugkeer van het Stadsfestival in het Rijsterborgherpark betekent wel dat de opzet kleinschaliger zal zijn dan in voorgaande jaren. Verder moet er geïnvesteerd worden in de bescherming van kwetsbare delen van het park. De initiatiefnemers van het Stadsfestival organiseren ook in andere parken in Nederland dergelijke evenementen. De gemeente en de initiatiefnemers zijn positief gestemd over de uitkomsten van het gezamenlijk onderzoek.