DEVENTER – Tijdens het feestelijke Hanzejaar is de 26e editie van internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’. De stad is dan wederom één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op 13 locaties in en rondom de historische binnenstad van Deventer.

Van vrijdagavond 7 t/m zondagmiddag 9 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit binnen- en buitenland. Op het programma staan nationale en internationale topvoorstellingen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België, Togo en Nederland. Welke theatergroepen precies naar Deventer komen, wordt half mei bekendgemaakt. Eén tipje van de sluier kunnen we al oplichten: de grote pleinvoorstellingen zijn weer terug! Op het Grote Kerkhof staat de Nederlandse première van de indrukwekkende voorstelling Moby Dick van het Italiaanse gezelschap Teatro dei Venti.

Uitdagingen
De maatschappij verandert ondertussen in snel tempo en dat heeft ook effect op het festival. Duurzaamheid, stikstof, natuurveranderingen, identiteit zijn dagelijkse thema’s waar ook theatergroepen graag invulling aan geven. Dit jaar zullen dan ook in diverse voorstellingen deze thema’s aan de orde komen. De theatergroepen nemen het publiek graag mee in deze ‘struggle’, in hun zoektocht naar een betere toekomst. Naast deze belangrijke thema’s zal er natuurlijk ook nog genoeg te lachen en te beleven zijn.

Tegelijkertijd staat het principe van een gratis toegankelijk festival onder druk. Stijgende kosten, personeelstekorten bij leveranciers en steeds hogere veiligheidseisen maken dat er continu keuzes en afwegingen gemaakt moeten worden. “We blijven ons samen met partners, subsidienten en sponsoren inzetten voor het maximaal toegankelijk houden van het festival. Dat is immers het DNA van de Evenementenstad Deventer“, aldus Martijn Westerbrink, directeur-bestuurder Events dEVENTer.

Jong talent bij Poolshoogte
Tijdens Poolshoogte presenteert het Theaterschip in samenwerking met Deventer Op Stelten performances van jonge podiumkunstenaars. Het werk dat je kan verwachten is gericht op een jong publiek en is brutaal, rauw, soms experimenteel en maatschappelijk geëngageerd. Poolshoogte biedt zowel ruimte aan jonge professionals als aan jongeren die aan de vooravond staan van het kunstvakonderwijs. Poolshoogte presenteert voorstellingen/performances bestaande uit acrobatiek, theater, dans en muziektheater.

Hoogtevrees terug in het Worpplantsoen
Even een break nodig van het buitentheater? Tijdens Deventer Op Stelten tovert het Burgerweeshuis het mooie Worpplantsoen weer om tot een avant-gardistisch spektakel met muziek, lekker eten & drinken, kermis en theater in een mooi decor. De jongste festivalgangers kunnen op avontuur met een ritje in een rups of vliegend tussen de boomkruinen. Het programma voor het festival is rond en bestaat uit bekende namen, maar geeft ook alle ruimte aan nieuwe veelbelovende artiesten en jong talent.

Over Deventer Op Stelten
‘Deventer Op Stelten’ is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. Van groots en meeslepend tot ingetogen en klein, van komisch en acrobatisch tot diepgravend. Mede dankzij het Fonds Podiumkunsten en de Provincie Overijssel, is het ook dit jaar mogelijk om het allerbeste op het gebied van Europees buitentheater te laten zien.

‘Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt door duizenden bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Het festival is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd door Events dEVENTer. Deventer Op Stelten is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, bijdragen van horeca en vele sponsoren.

Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl.

Vorig artikelWeerbaarheidstraining voor meiden
Volgend artikelKoolhof Uitvaartverzorging viert 25-jarig jubileum met theatervoorstelling