DEVENTER – Op donderdag 20 april a.s. organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Museum Geert Groote Huis een lezing over Geert Groote en de Moderne Devotie in de Hanzetijd. Mink de Vries, coördinator Actuele Moderne Devotie Beweging, komt vertellen over de Moderne Devotie tijdens de late middeleeuwen.

Geert Groote, grondlegger van de Moderne Devotie, leefde in een onrustige tijd. De pestepidemie heerste over het land en er was veel onrust, oorlog en armoede in Europa. Tussen de machthebbers, bisdom Utrecht en de Paus, en het volk bestond een grote kloof.

Geert Groote, een van de bekendste Deventenaren ooit, wist grote hervormingen te creëren en bracht volk en de machthebbers dichter bij elkaar. De taal van het volk spreken en jezelf laten zien onder het volk was het succes. In Deventer koos Geert Groote daarom voor de volkskerken en al gauw kreeg hij met zijn volksgerichte en democratische gekleurde beweging veel aanhangers.

De Hanze en de Moderne Devotie
In het hele land ontstonden gemeenschappen van Broeders en Zusters van het Gemene Leven, Zusters en Broeders van de Derde Orde Beweging en kloosters met de regel van Augustinus. Deze verschillende gemeenschappen waren zelfvoorzienend en veelal gevestigd langs Hanzeroutes, zodat ze hun eigen producten makkelijk kwijt konden. Indien nodig kon men ook zelf meereizen met de Hanzeschepen. Onder de Hanze ondernemers waren veel aanhangers van Geert Groote te vinden. Een groot aantal landeigenaren, huiseigenaren en kooplieden stonden zelfs bezit af en schonken dat aan Groote’s beweging.

Gastspreker
De gastspreker tijdens deze avond is Mink de Vries. De Vries is docent en initiator van de Postmoderne Devotie Beweging. Hij is gespecialiseerd in de Moderne Devotie en Deventenaar Geert Groote. De Vries heeft verscheidene publicaties op zijn naam staan. Als auteur schreef hij bijvoorbeeld het boek “Pleidooi voor Postmoderne Devotie” dat gaat over de geloofsverinnerlijking van de middeleeuwse Moderne Devotie.

Informatie
U bent donderdag 20 april a.s. van harte welkom bij Museum Geert Groote Huis aan het Lamme van Dieseplein 4 in Deventer. De lezing begint om 20.00 uur. De lezing duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren via www.deventerverhaal.nl/reserveren is verplicht. Er zijn max. 45 plaatsen beschikbaar.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.