“We hebben graag heel persoonlijk contact met onze klanten”, zegt William Krijt. “Dat je elkaar haast met de voornaam kunt aanspreken, zeg maar. Die sfeer is er bij ons. Dat zijn mensen van ons gewend. Klanten mogen ook in de werkplaats meekijken. Wij willen dat ze hier elk moment aan kunnen komen rijden, zo van: ik heb een lampje stuk of een lekke band. Dan helpen we direct. Ons kent ons. Het bedrijf Autovakmeester Krijt en Leeftink is echt een dorpsgarage in de stad.”

DEVENTER – “Die klantgerichtheid staat bij ons bovenaan”, bevestigt ook de andere eigenaar, Ferry Leeftink. “Daar verandert niets aan.” Vanaf begin dit jaar bestiert hij samen met compagnon Krijt het autobedrijf van zijn oude baas Arend Slagter aan de Groningerstraat. Leeftink gaf zijn baan bij de brandweer er voor op. “Ik ben zo’n anderhalf jaar geleden gevraagd terug te komen, met het idee om de nieuwe eigenaar te worden. Eerst met Arend en sinds begin dit jaar met William. Arend houdt zich nog wel bezig met de in- en verkoop van auto’s en staat ons bij met raad en daad.”

Door Rudy Brouwer

Tevreden
Beide waren ruim 25 jaar geleden, tijdens hun opleiding aan de MTS Autotechniek, stagiair bij Slagter. “Het is leuk om terug te zijn op het oude nest”, vindt Leeftink. “Gewoon vertrouwd. Toen ik tien jaar geleden vertrok naar de brandweer heb ik wel gezegd: ik ga nooit meer in de auto’s. Maar toch miste ik het ergens ook wel. En het ondernemen zit gewoon een beetje in mijn bloed. Het is elke keer weer een mooie uitdaging om de klant hier tevreden de deur uit te laten gaan.”

Waar Leeftink zich vooral richt op het klantencontact, de verkoop en de algehele bedrijfsvoering is Krijt meer de man van de techniek: de werkplaats, het sleutelen en de grote klussen. “Ik doe graag iets met mijn handen en stuur de twee monteurs aan, zodat zij het werken hier ook mooi vinden. We volgen opleidingen om up to date te blijven en mee te kunnen gaan in ontwikkelingen. We werken duurzaam en energieneutraal. Als we stil gaan staan in een hoekje, dan komen we er niet natuurlijk.”

Alle merken
“Als je elke keer ‘nee’ moet verkopen gaan klanten naar een andere garage”, weet Krijt. “Op elke hoek van de straat zit er wel eentje, tegenwoordig. Je moet zorgen dat je er uitspringt en de klanten bij jou blijven komen.” Ferry Leeftink knikt. “We gaan ons steeds meer oriënteren op reparaties aan elektrische auto’s. We zijn geen dealer, we zijn echt universeel. Dus voor álle merken. En wat we de laatste tijd erbij hebben gekregen zijn leasemaatschappijen, dat doen we dus ook veelvuldig.”

Ferry Leeftink is tien jaar weggeweest, maar ziet nog steeds dezelfde klanten aan de balie. “We koesteren onze trouwe klantenkring”, glimlacht hij. “Wat je ziet is dat de nieuwe generatie, hun kinderen, hier inmiddels ook klant is. Dát gevoel willen we uitstralen naar buiten: we zijn een dorpsgarage in de stad.”

Meer info:
www.autovakmeester.nl/vestiging/krijt-en-leeftink