DEVENTER – Een levendige, groene, stedelijke wijk waar mensen van allerlei leeftijden kunnen wonen, werken, sporten en elkaar ontmoeten, op loopafstand van de binnenstad en het station. Een wijk met 700 woningen en bijna 30.000 m2 aan ruimte voor bedrijven en voorzieningen. Een moderne wijk, mét behoud van karakteristiek industrieel erfgoed.

Dat zijn de belangrijkste kenmerken uit het Masterplan voor het ROTO-terrein in Deventer. Burgemeester en wethouders stuurden het plan deze week ter vaststelling aan de gemeenteraad.

Drukkerij

Het ROTO-terrein ligt ten oosten van het centrum van Deventer. Jarenlang was hier drukkerij Roto-Smeets gevestigd. Na het faillissement kocht projectontwikkelaar SVE Group in 2021 het terrein.

Grote lijnen

Op basis van uitgangspunten die de gemeente eerder opstelde, heeft SVE nu het Masterplan gemaakt. Dat is een beschrijving in grote lijnen van de opzet van de nieuwe wijk, met daarin de uitgangspunten voor de verschillende functies, de indeling en de sfeer.

“ROTO krijgt een mix van grotere en kleinere woningen zorgwoningen en biedt ook ruimte voor innovatieve, creatieve bedrijven en andere voorzieningen”, aldus wethouder Lars Wijnhoud (gebiedsontwikkeling).  “Met de woningen, waarvan een flink deel sociale huur, komt het plan tegemoet aan de grote behoefte aan nieuwbouw. Dit wordt een heel fijne buurt om te wonen en werken.”

Betaalbaar en sociale huur

Het Masterplan gaat uit van ongeveer 700 woningen. Meer dan de helft valt in de categorie ‘betaalbaar’, en daarvan is 24% sociale huur. Er is ook 27.500 m2 aan bedrijfsruimte gepland. Een deel daarvan is bedoeld voor creatieve ondernemers. In het plan is ook ruimte voor winkels en andere voorzieningen. Deze menging van functies zorgt voor een levendige wijk, waar zowel overdag als ’s avonds genoeg te beleven is.

Voetgangers en fietsers

De nieuwe pleinen, straten en hoven in het gebied zijn vooral ingericht op voetgangers en fietsers, en ook groen krijgt veel ruimte. De openbare ruimte wordt uitnodigend, aantrekkelijk en autoluw ingericht, met onder meer ook plekken om te sporten. Parkeren gebeurt zo veel mogelijk uit het zicht en aan de randen van de wijk.

Belanghebbenden dachten mee

Een focusgroep met daarin onder meer omwonenden, economische partijen, belangengroepen en toekomstige gebruikers dacht mee over het Masterplan. Daarnaast organiseerde SVE Group diverse bijeenkomsten om belanghebbenden en andere geïnteresseerden te betrekken bij de planvorming.

De gemeenteraad bespreekt het Masterplan op 13 september 2023 voor het eerst. Dan is er ook de mogelijkheid om in te spreken. Als de gemeenteraad instemt met het Masterplan, is de volgende stap het opstellen van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan).

Vorig artikelHistorie, toekomst en muziek op Het Vogeleiland tijdens Open Monumentendag
Volgend artikelAanleg nieuwe rotonde Noorderplein van start