DEVENTER – Het hele gebied langs de A1, van de IJssel tot aan de oostelijke gemeentegrens, is het gebied waar windenergie in Deventer onder voorwaarden mogelijk wordt.

Plannen voor windenergie in dat gebied worden getoetst aan regels die de gemeente samen met betrokken partijen op gaat stellen. Dat wordt een toetsingskader genoemd. Dit heeft de gemeenteraad van Deventer woensdagavond 11 oktober 2023 besloten.

Toetsingskader

De raad heeft daarbij ook besloten dat nieuwe normen en richtlijnen, die door het Rijk worden vastgesteld, meegenomen worden in het toetsingskader. Bekijk het hele besluit.

Duidelijkheid

Windenergie is noodzakelijk om te voldoen aan de ambitie van Deventer om in 2030 de uitstoot van CO2 met 55% te verminderen en in 2050 energieneutraal te zijn. Dat laatste betekent dat er evenveel duurzame energie wordt opgewekt als verbruikt. Met dit raadsbesluit wordt duidelijk hoe Deventer invulling geeft aan die ambitie.

Samen met inwoners 

De regels waar plannen voor windenergie in dat gebied aan moeten voldoen worden samen met belanghebbenden opgesteld. Inwoners en ondernemers met een plan voor windenergie, moeten zich aan die regels houden. Voor een deel staan ze in de wet en voor een deel beslist de gemeenteraad erover. Het gaat dan bijvoorbeeld om voorwaarden die ervoor zorgen dat bewoners in het gebied kunnen meedenken, meedoen en ook meeprofiteren.

In dit filmpje legt wethouder Thomas Walder in een persoonlijke boodschap uit wat het besluit inhoudt. En vooral waarom het besluit van belang is voor de duurzame toekomst van Deventer op een manier dat belanghebbenden in Deventer daar zelf zeggenschap over hebben.

De komende maanden wordt samen met belanghebbenden het toetsingskader opgesteld.

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan via windenergie@deventer.nl.

Vorig artikelMagische Herfstbrocante komende zondag op de Brink
Volgend artikelInformatieavond over de bovenbouw van havo en vwo donderdag 2 november