DEVENTER – In De Proosdij aan de Sandrasteeg 8 te Deventer, beter bekend als het oudste stenen woonhuis van Nederland, heeft NV Bergkwartier vorig jaar een tentoonstellingsruimte ingericht. Aan de opengestelde ruimte is nu een maquette van de gehele binnenstad toegevoegd. Gedeputeerde Ten Bolscher heeft de maquette op 14 december onthuld.
De ruimte kan onder begeleiding van gidsen van de VVV, het Gilde Gidsen Deventer, het Gert Grotehuis of op afspraak worden bezocht. Het pand is in 1130 gebouwd als woonhuis van de Proost, de belangrijkste plaatsvervanger van de Bisschop in de stad.
De maquette heeft een schaal van 1:500 en geeft een beeld van de stad aan het einde van de 16e eeuw. De belangrijke gebouwen uit die tijd, zoals kerken, gasthuizen, maar ook de stratenpatronen zijn duidelijk zichtbaar. In 1591 kwam er een einde aan de grote Rooms-Katholieke invloed op de stad Deventer en was de omvang van “De Immuniteit” op haar hoogtepunt. De maquette is gemaakt door de ervaren maquettebouwer Karl Spaaij uit Amersfoort en is ruim 2,3 bij 1,3 meter.
Ook nu zijn er nog tal van zichtbare elementen in de stad uit die tijd. De meeste straten lopen nog precies hetzelfde en ook de plek van de stadsmuren is nu nog goed herkenbaar. Maar ook straatnamen, de ligging van verpleeghuizen en natuurlijk de kerken, zijn er nog steeds. Om bezoekers bij de hand te nemen, is er een brochure gemaakt door het bureau Tijdlab uit Deventer. Ook deden zij, met behulp van de gemeentelijke archeoloog Bart Vermeulen, onderzoek naar geschikte bronnen voor de maquette.
De gemeente Deventer en Provincie Overijssel hebben diverse voorwerpen beschikbaar gesteld om ten toon te stellen in een vitrine in De Proosdij. Veel stukken zijn nog nooit zichtbaar geweest voor publiek en recent opgegraven rondom De Proosdij. Het geeft een extra inkijkje in het leven in die tijd.
De maquette is gemaakt in opdracht van de Stichting Werkgroep Bergkwartier, met bijdragen van Provincie Overijssel en NV Bergkwartier.