DEVENTER – De laatste jaren komt Oost-Nederland er structureel slecht vanaf bij de sterkteverdeling van de politiecapaciteit. In het nieuwe ontwerp Meerjaren Beleidsplan politie 2024-2027 (MJBP 2024-2027) komt hier niet of nauwelijks verbetering in. Dit heeft qua schaarste ook directe gevolgen voor de povere toebedeling van politiepersoneel aan het basisteam IJsselland-Zuid waar Deventer onder valt. CDA Deventer dringt eropaan dat de burgemeester in een zienswijze hier tegen bezwaar maakt.

De politiecapaciteit voor IJsselland-Zuid, waar Deventer onder valt, is ontoereikend: Er is een aantoonbaar tekort aan politiecapaciteit waardoor onder meer de wijkagenten te weinig tijd aan hun wijk kunnen besteden dan nodig is omdat zij steeds voor andere diensten moeten bijspringen. Er is bij de politie continu sprake van schaarste management om met de bestaande tekorten om te kunnen gaan.

Verschillende onderzoeken laten zien dat Oost-Nederland er zeer pover vanaf komt in de toebedeling van Politiecapaciteit. Dit wordt tot 2028 volgens dit regionale beleidsplan niet veel beter en dat heeft volgens CDA Deventer direct negatieve gevolgen voor de openbare orde en veiligheid in Deventer.

Zelfs de regioburgemeester Hubert Bruls heeft zich publiekelijk geuit (de Stentor 13 januari 2024) dat grens is bereikt en spreekt over substantiële tekorten nu en in de toekomst. Ook andere ontstemde burgemeesters roeren zich is te lezen in verschillende media. Dus vindt CDA-raadslid Ad van der Linde dat ook Deventer daar wat van moet zeggen. Hij dient in de Raadsvergadering van woensdag een amendement in met een zienswijze brief om de burgemeester te bewegen zijn ongenoegen uit te spreken over de onvoldoende toebedeling van de politiecapaciteit aan Deventer. “Als je nu niets zegt over de tekorten, sta je tot 2028 achteraan als het gaat om adequate toebedeling van de gewenste politiecapaciteit en kunnen we ons eigen veiligheidsbeleid niet uitvoeren”, aldus van der Linde.

Vorig artikelIntentieovereenkomst voor nieuwbouw school Sancta Maria naast De Spil getekend
Volgend artikelNieuwe attracties op Paaskermis en Zomerkermis