DEVENTER – Nieuw in MIMIK! De Facto duikt in de wereld van niet-erkende landen en wonderlijke grensgebieden. Met gasten uit de journalistiek, kunst en wetenschap onderzoeken we de impact van grenzen op ons dagelijks leven. Een avond met live interviews, presentaties, een quiz, muziek en film.

Luister hier naar het interview op Koekstad Radio 94.4 fm

Volgens de Verenigde Naties zijn er 193 landen op aarde. Er bestaat echter geen regel die zegt wat een staat precies is. Een permanente bevolking, een afgebakend territorium, een regering? In het internationale systeem lijkt de bepalende factor, de formele erkenning door andere staten te zijn.

Er zijn echter veel plekken op de wereld die officieel niet bestaan omdat ze soms onderdeel zijn van een land of staat, maar wel zelfstandig regeren. Daarnaast zijn er grenzen die op het eerste gezicht lijken te worden weergegeven door duidelijke grenslijnen, maar die in werkelijkheid zeer omstreden en vaag zijn. Als je goed naar de wereldkaart kijkt, zul je een aantal niet-erkende staten, veel micronaties en merkwaardige grenszones aantreffen. Deze plaatsen bevinden zich in de schaduw van de internationale betrekkingen. Vaak is de geschiedenis van deze gebieden complex en speelt geopolitiek een grote rol bij het bepalen van hun toekomst. Soms halen de conflicten over deze gebieden de krantenkoppen, maar meestal niet.

De Facto onderzoekt dit rijk van niet-erkende staten, micronaties en merkwaardige grensgebieden. Journalist Jorie Horsthuis en grafisch ontwerper Floor Koomen leggen bloot hoe deze plekken zichzelf op de kaart zetten, hoe geopolitiek het dagelijkse leven binnendringt en hoe persoonlijke verhalen en bijzondere details licht werpen op mondiale ontwikkelingen.

Aanvang woensdag 17 januari om 20:00 in MIMIK .
Tickets: De Facto Live (mimik.nl)
Op woensdag 10 april en woensdag 29 mei zijn er nog twee afleveringen van De Facto!

Vorig artikelPopulairste jongs- en meisjesnaam van 2023
Volgend artikelSpelletjesmiddag in het Hof van Salland