DEVENTER – Op zondag 11 februari staat de IJsselderby Go Ahead Eagles – PEC Zwolle in Deventer op het programma. Voor beide clubs en aanhang de wedstrijd van het jaar, die gespeeld dient te worden met volle tribunes én altijd met een vol uitvak. Na een uitvoerig vooroverleg is ons als club nu medegedeeld dat er slechts 200 uitsupporters welkom zijn in Deventer.

Het moge duidelijk zijn dat dit voor ons vanwege vele redenen volstrekt onacceptabel is. Het belangrijkste hierin is dat de uitspelende club recht heeft op toegangskaarten in de aantallen zoals die zijn opgenomen in artikel 15 lid 3 van de voorschriften wedstrijdorganisatie uit het handboek competitiezaken BV in combinatie met licentie-eis I-16. In hetzelfde artikel staat dat alleen de burgemeester van de ontvangende stad om moverende redenen (bijv. een ordemaatregel) kan besluiten hiervan af te wijken. Dit is in dit geval echter niet aan de orde. Eerder heeft de burgemeester van Deventer namelijk aangegeven geen voorwaarden te stellen aan een bezoek van onze supporters voor de komende IJsselderby.

Voorafgaand aan het seizoen zijn door beide clubs duidelijke afspraken gemaakt met betrekking tot het bezoeken van de IJsselderby in zowel Zwolle als Deventer, met als uitgangspunt om met een schone lei te beginnen en een derby met volle thuistribunes en maximale bezetting in het uitvak. Zo kon Go Ahead Eagles tijdens de eerste IJsselderby dit seizoen over een vol uitvak beschikken, waar we als club ook alles voor in het werk hebben gesteld. Dat veiligheid in deze ook een thema is moge duidelijk zijn, wat in de vooroverleggen ook uitvoerig naar voren is gekomen en is besproken. PEC Zwolle heeft in opdracht van Go Ahead Eagles zelfs een uitgebreid veiligheidsplan geschreven met daarin vergaande maatregelen die in de afgelopen tien jaar nimmer zijn opgelegd, ook niet rondom risicowedstrijden. Daarnaast heeft de KNVB bevestigd dat PEC Zwolle wel degelijk voldeed aan de manier van kaartverkoop (de zogeheten uitkaart-registratie), iets wat eerder meegenomen was in de overwegingen om minder kaarten ter beschikking te stellen. Bovenstaande, inclusief de afgesproken schone lei betekent ook dat er geen sprake is van een zogenoemde bonus-malus regeling die nu wordt opgevoerd, waarbij de vorige wedstrijd in 2021 aanleiding zou zijn zijn voor een gereduceerd aantal supporters.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat vanuit ons ook serieuze aandacht is gevraagd voor de (organisatorische en veiligheids-) situatie bij de thuisspelende club, o.a. voor onze spelers en supporters. Hier is door de thuisspelende club en lokale driehoek geen volledige terugkoppeling op gegeven, en wordt enkel de aandacht gericht op de bezoekende club.

Als club en supporters hebben we een eenduidig standpunt. Wij willen enkel met een vol uitvak van 400 supporters aanwezig zijn bij de IJsselderby. In goed overleg met onze supportersgroepen, Supportersclub PEC Zwolle en het Zwolsch Supporters Collectief hebben wij daarom besloten deze wedstrijd niet te bezoeken. Dat betekent dat het uitvak op zondag 11 februari leeg blijft.

  • Supportersclub PEC Zwolle
  • PEC Zwolle
  • Zwolsch Supporters Collectief

(Bron: peczwolle.nl)

Vorig artikelAsfalt fietspad Spanjaardsdijk Schalkhaar beschadigd
Volgend artikelVier Carnaval met en bij de Deurzakkers Daeventer